A magyar tárcavezető szerint az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, hogy az adóemelések útja zsákutca, az adócsökkentések jelentik a legjobb ösztönzőt a munkahelyek létrehozására, és a gazdaság növekedéshez.

Senkinek nincsen joga kívülről beavatkozni a magyar adópolitikába - mondta Szijjártó, jelezve: Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az adókulcsok megállapítása nemzeti hatáskörben maradjon.

A miniszter szerint a globális minimumadó bevezetésének gondolata ellentétes a piacgazdasági elvekkel, és azokat az országokat próbálja meg helyzetbe hozni, amelyek nem voltak képesek a pénzügyi költségvetési fegyelemnek azt a szintjét létrehozni, amely megengedte volna számukra az alacsony adókulcsok bevezetését.

Szijjártó szerint a magyar gazdaság és beruházási környezet versenyképességének egyik legfontosabb eleme az, hogy Európa legalacsonyabb munkát és vállalkozásokat terhelő adóit Magyarországon kell fizetni. Ennek pedig fontos előfeltétele volt a pénzügyi és költségvetési fegyelem megtartása, miközben más országok erre nem voltak képesek, ezért nem is tudtak adót csökkenteni.

Magyarország továbbra is "a segély helyett munkát" elvet alkalmazza, és azon lesz, hogy a jövőben is fenntartsa az adócsökkentési politikát. "Nem fogadunk el semmilyen olyan nemzetközi nyomást vagy szabályt, amely adóemeléshez vezetne Magyarországon" - mondta az MTI szerint a külügyminiszter.

A miniszter ugyanakkor abban egyetértett, hogy a nagy technológiai cégek adózási kérdésére megoldást kell találni, és az értékteremtés helyszínén mindenképpen történnie kell adófizetésnek. "Ne tegyük azt lehetővé, hogy a nagy technológiai cégek jogtalan versenyelőnyt élvezzenek nemzetközi adószabályozás híján!" - mondta az MTI szerint a miniszter, aki szerint a kérdés megnyugtató rendezésében az OECD-nek nagy szerepe lesz.

Az OECD megválasztott új főtitkára június 1-jén lép hivatalba, és megválasztása óta elsőként Szijjártó Pétert fogadta.

Magyarország vonzereje az alacsony társasági adó

Magyarországot erőteljesen érintené egy esetleges adóemelés, mivel a 9 százalékos magyar társasági adó a legalacsonyabb az unióban, de világszinten is az egyik legkisebbnek számít.
Az OECD 2019 óta dolgozik egy globális minimumadó-szabályozás kialakításán. A javaslattevők korábbi nyilatkozataiban 12,5 százalékos mértéket céloztak meg, de elhangzottak ennél magasabb értékek is. A munka Joe Biden amerikai elnök adminisztrációjának hivatalba lépésével új lendületet kapott. A tervezett mechanizmus lényeg, hogy ha egy leányvállalat országában megfizetett adó nem éri el a megegyezés szerinti mértéket, a különbözetet az anyavállalat országa szedheti be - ismertette korábban a Portfolio. Amennyiben ők sem élnének a lehetőséggel, a többi leányvállalat országainak nyílna módja az adó beszedésére. Így ha egy állam olyan adókulcsokat vezet be, vagy olyan adókedvezményt nyújt, amely alacsonyabb adóterhelést eredményez az elvártnál, azzal lényegében más államok költségvetését támogatja, amit értelemszerűen minden állam kerülni próbálna.