Magyarország első, napelemparkkal működő energiaközösségét hozza létre Keszthelyen az önkormányzat és az MVM Optimum Zrt. lakossági és vállalkozói részvétellel.

A több mint 400 millió forintos költségvetésű beruházás aláírását követően Nagy Bálint polgármester azt mondta, hogy a mintaként szolgáló projekt egy akkumulátorteleppel kiegészített napelempark, amihez lakossági és vállalkozói felhasználók is csatlakozhatnak. Olyan partnerek lehetnek részesei az energiaközösségnek, amelyek önállóan nem tudnának napelemeket telepíteni, számukra az önkormányzat biztosít területet a közös napelemparkhoz - tette hozzá a városvezető.

Az energiaközösség létrehozásának, működésének mikéntjét is menet közben kell kitapasztalni, mivel a keszthelyi vállalás úttörő szerepre vállalkozott. A helyszín nem meglepő, mivel a város évek óta kiemelten kezeli a fenntarthatóságot és a zöld gondolatot.

Huber Krisztián, az MVM Optimum Zrt. smart city és energiaközösség igazgatója elmondta, hogy a nonprofit projekt létrejöttét egy új európai uniós jogszabály tette lehetővéó, amelynek az a lényege, hogy a résztvevők lehetőség szerint önellátó módon biztosítsák maguknak a villamos energiát, de akár értékesíteni is tudják a felesleget. Az állami energiaóriás leányválllalata 168 millió forintos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium pedig több mint 235 millió forintos támogatást biztosít a napelempark és az akkumulátorkapacitás kiépítéséhez. 

A keszthelyi energiaközösségi projekt 20 lakossági felhasználó és öt kisebb vállalkozás, valamint az önkormányzat számára biztosítja majd a villamos energiát. A résztvevők most azt vállalták, hogy 2023 márciusáig kidolgozzák azt az üzleti modellt is, hogy miként hozható létre és hogyan üzemeltethető az energiaközösség.