Újabb fontos szakmai szintre lépett az Energia21 Kezdeményezés (E21). Az Energiatárolásról nyitottan és nyíltan címmel tartott napirend előtti, vitaindító előadást a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Osztályának ülésén Palkovics László és Bokor József, az MTA rendes tagjai, az Energia21 Kezdeményezés alapítói, valamint Kun Róbert, a Magyar Akkumulátor Szövetség tudományos munkatársa.

Palkovics László bevezető előadásában átfogó képet adott a magyar akkumulátoriparról és a kapcsolódó hazai és uniós fejlesztési törekvésekről. Hangsúlyozta, a zöldenergia a magyar gazdaság jövője, ezért gondoskodni kell annak tárolásához kapcsolódó tevékenységek folyamatos és rendszerszintű monitorozásáról, környezeti hatásainak méréséről.

 „Mindezt úgy kell megtennünk, hogy csökkentjük a földgáz arányát az energiamixben, és növeljük az alternatív energiaforrások felhasználását. Éppen ezért a tárolókapacitások fejlesztése komoly feladatunk. Minden új lehetőséget keresnünk kell folyamatosan ezen a területen, ugyanakkor, jelenleg, az akkumulátor az egyik legoptimálisabb megoldás” – emelte ki a Széchenyi István Egyetem professzora.

Atomenergia, mint zöldenergia

Kun Róbert az akkumulátorok működésének és a jelenlegi akkumulátorpiac fejlettségének tudományos hátterét mutatta be. Bokor József az atomenergiát, mint zöldenergiát emelte ki beszédében, és az ülés végén válaszolt a felmerülő kérdésekre.

„A zöldenergiatárolás kérdésének vannak politikai, társadalmi és tudományos vetületei. Véleményem szerint a Műszaki Tudományok Osztálya a legavatottabb az Akadémián a kérdésben, így az erről folyó tudományos párbeszéd itt van a legjobb helyen, melyhez az Energia21 kezdeményezés minden támogatást, amit csak tud, megad” – foglalta össze zárógondolatait, és tette meg felajánlását Palkovics László.

Az Energia21 Kezdeményezés a közelmúltban indult el közéleti, tudományos és gazdasági szakemberek részvételével, azzal a céllal, hogy Magyarország zöldátállását segítse. Az E21 tudományos, szakmai és civil rendezvényeket, többek között országos zöldenergia-roadshow-t is indított, hogy tudatosítsa, népszerűsítse és előmozdítsa a zöldátállást.