Ismét egyre több külföldi élelmiszer jelenik meg a hazai kiskereskedelmi üzletek kínálatában. Ez a tendencia az elmúlt években kiharcolt magyar beszállítói pozíciók gyengüléséhez vezethet – figyelmeztetett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Világszerte és Magyarországon is évek óta zajlik a mezőgazdasági termelés és az élelmiszer-előállítás költségeinek drasztikus emelkedése. Ezt eleinte nem követték le sem a fogyasztói árak, sem a kiskereskedelem részéről a termelők felé fizetett árak.

A magyar élelmiszerárak – a magas előállítási költségek ellenére – a korábbi években jelentősen az európai átlag alatt mozogtak hazánkban, az orosz-ukrán háború okozta tavalyi áremelkedéssel viszont már az uniós átlag közelébe kerültek – részletezte a kamara.

Fokozzák a nyomást a kereskedelmi láncok

Mindezen túlmenően sajnálatos, hogy

a kereskedelmi szereplők az árstop okozta veszteségek kompenzálására hivatkozva azoknál a termékeknél – húsáruk, tejtermékek – is jelentősen növelték az élelmiszerek behozatalát, ahol az elmúlt években komoly piaci pozíciót szereztek a magyar előállítók.

„Ezt a kedvezőtlen folyamatot mihamarabb meg kell állítani”– hívta fel a figyelmet Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke hangsúlyozta, hogy

minden magyar fogyasztó érdeke, hogy ne nőjön az import termékek mennyisége, ezáltal a külföldi beszállítóknak való kitettség,

ugyanis a folyamat veszélyeztetné a hazai élelmiszer-önellátottságot, amihez minden adottsága megvan Magyarországnak. A fogyasztók számára a külföldi importdömping alacsonyabb minőséget is jelent.

Az agrárkamara is az árstop kivezetése mellé állt

A globális, illetve európai mezőgazdasági, élelmiszeripari tendenciák azt jelzik, hogy a mezőgazdasági alapanyagok és az élelmiszerek árának emelkedése már a közeljövőben lassulhat.

Annak érdekében, hogy a magyar termékek pozíciója ne romoljon, valamint az elmúlt évek során a kereskedők és a magyar termelők közt kialakult bizalmi kapcsolatok fennmaradjanak, célszerű lenne az árstop mihamarabbi kivezetése
– emelte ki a NAK.

Korábban több szakmai szervezet is javaslatot tett a kormánynak az árstop kivezetésére. A kormányrendelet szerint az élelmiszerek árának rögzítése – többszöri hosszabbítás után – április 30-ig tart. A piaci szereplők ugyanakkor úgy látják, már jóval hamarabb meg kell szüntetni az élelmiszerek ársapkáját.