Az országban nagy területeken, de főként az Alföldön és a Kisalföldön áll a víz földeken – írja az OMSZ.

Hozzátették: az őszi vetések a tartós vízborítást 4-5 Celsius-fok alatt még bírják, de az elmúlt napokhoz hasonló enyhe időt legfeljebb csak három hétig, márpedig az Alföldön helyenként már több mint egy hónapja áll a víz.

Az előrejelzés szerint továbbra is marad az enyhe idő, éjszakánként csak gyenge fagyok lehetnek, napközben 10 fok körüli maximumok várhatók, csak a tartósan ködös részeken lesz hűvösebb.

Vasárnaptól ismét több hullámban érkezik eső, de csak kisebb mennyiségben.

Az OMSZ emlékeztetett: múlt héten pénteken és szombaton nagy területen hullott csapadék, részben hó az országban, a legtöbb a Dunántúl északi felén esett, arrafelé 40-70 milliméter is lehullott két nap alatt, helyenként 20 centiméter hó is összegyűlt.

Az elmúlt 30 nap csapadékmennyisége nagy területen meghaladja a 100 millimétert, a 90 napos mennyiség pedig a 200 millimétert, mindkét adat országszerte jelentősen több a sokéves átlagnál. A talajok felső egyméteres rétege az ország döntő részén telített állapotban van.

A hőmérsékletről azt írták, vasárnaptól intenzív felmelegedés kezdődött, a maximumok 10 Celsius-fok fölött, sokfelé 15 fok körül alakultak és éjszakánként is csak gyenge fagyok fordultak elő.

Elmondták, miért nem látni a budapesti alsó rakpartot a víztől

A csapadékos időjárás miatt a Dunán és mellékfolyóin folyamatosan árhullámok vonulnak le, a fővárosban csütörtök reggelre végül nem lett olyan magas a vízállás, mint várták. Az Economx körképe most megmutatja, országszerte hogyan fest az árvízhelyzet, és mikorra várják az apadást a szakemberek. Bővebben --->