Csak a teljes körű casco segíthet azokon, akik árterületen hagyják az autójukat, és az áradó víz súlyos kárt tesz benne. Éppen ezért érdemes már az első riasztásra biztonságba helyezni a járművet, amennyiben valaki ártérben, folyó mellett lakik – közölte a CLB biztosítási alkuszcég, miután az ünnepek alatt az ország egyre több területén rendeltek el árvízkészültséget.

Az elöntött ingatlanokban keletkező kárt a lakásbiztosítás alapján megtérítik a biztosítók, de belvíz ellen egyáltalán nincs biztosítás. Az árvízkárokat a kártérítési összeg pontos megállapításához azonban érdemes fotókkal dokumentálni – javasolja az alkusz.

Az előrejelzések szerint fokozódik az árvízhelyzet az országban, ezért nem kizárt, hogy az áradó folyók hamarosan betörnek a lakóingatlanokba is. A víz okozta károkat a biztosítók megtérítik, de természetesen csak azoknál az ingatlanoknál, amikre már korábban kötöttek biztosítást a tulajdonosok. A „korábban” kitétel azért fontos, mert csak azok a szerződések élnek, amelyeket legalább két héttel a kárbejelentés előtt bejegyeztek.

Azok tehát, akiknek a háza most kerül víz alá és ennek hatására kötnének gyorsan egy biztosítást, sajnos elkéstek, az már ebben a kritikus helyzetben nem segít rajtuk – figyelmeztet a CLB biztosítási alkuszcég.

Kritikus helyzetben a biztosítók gyorsan utalják a megítélt kártérítési összeget – vagy annak egy részét –, ám nem mindegy, hogy azt mi alapján kalkulálják ki. A károsultaknak ezért a saját érdekükben is fontos lehetőleg minden bekövetkezett megrongálódást fotókkal a lehető leggyorsabban és a legrészletesebben dokumentálni.

Érdemes azt is megörökíteni – ha látható –, hogy például a pincében, az udvaron vagy a ház helyiségeiben hol állt a víz, mert ennek segítségével a biztosító kárfelmérője pontosabban meg tudja állapítani a kártérítési összeget.

Jobb lett volna szót fogadni: autókat mentettek az áradó Rábából

A kocsikat egy győri parkolóban hagyták a sorsukra. Vasárnap nulla órától tilos parkolni a pesti és a budai alsó rakpartokon is. Bővebben --->