Karácsony másnapjára már odáig fokozódott a hazai árvízhelyzet, hogy összesen 1200 kilométeren rendeltek el védelmi készültséget. A Duna állása hétfőn tetőzött a Kisalföldön Nagybajcsnál 612 centiméterrel, majd kedden Komáromnál, a folyó fővárosi tetőzését pedig ma reggelre várták. Mindeközben a Tiszán már levonulóban az árhullám, az Ipolyon pedig ismét emelkedik a vízszint.

A folyók áradását mindenekelőtt az ünnepek alatt tapasztalható nedves, változékony időjárás okozta. Siklós Gabriella vízügyi szóvivő az Inforádiónak elmondta: az árvíz logikája, hogy ha a sok hóra eső esik, akkor nagyon gyorsan olvad és gyorsan jön le, ez történt most. Az aktuális áradás tehát nem közvetlenül a lezúduló jelentős csapadék, jóval inkább a hirtelen olvadás miatt alakult ki.

Csütörtök reggel, a tetőzés napján tíz centiméterrel alacsonyabb értéket mutatott a fővárosban a Duna budapesti vízmérője, mint amennyit ekkorra előzetesen jeleztek. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) korábban 700 centiméteres vízállást mondott csütörtök reggel 7 órára a Duna budapesti vízmércéjénél. Ehhez képest 690 centin állt a mérce.

A hvg.hu szerint mindez azért is lényeges, mert ha az említett adat a nap folyamán még nőne is valamelyest, akkor sem érné el a budapesti szakaszon a II. fokú árvízvédelmi készültségi szinthez szükséges 700 centis vízállás értéket. A Duna lassan apad, az előrejelzések alapján január 1-je előtt nem lesz 6 méter alatt a vízállás a fővárosi szakaszon, január 2-re várják csak az 517 centimétert.

Az OVF szakemberei arra számítanak, hogy a hétvégére húzódhat vissza a víz a rakpartokról, addig is várhatóan szombatig marad a jelenlegi status quo: autók nem közlekedhetnek a pesti, illetve a budai rakpartokon.

Nem veszélytelen az árvízhelyzet

Felszólítjuk Budapest főpolgármesterét és Óbuda polgármesterét, hogy soron kívül intézkedjen a római-parti sétány lezárásáról – erről adott ki közleményt az Egyesület a Római Partért. Mindezt azzal indokolták, hogy szerintük a természeti katasztrófa által sújtotta területen életveszélyes állapotok alakulhatnak ki a kidőlő fák és a rossz, elhanyagolt állapotban lévő közterületek miatt.

A budai és pesti alsó rakpartot már korábban lezárták az autók és gyalogosok elől. Ha az autók tulajdonosaival nem sikerül felvenni a kapcsolatot, akkor biztonságos helyre szállítják a járműveket. A rakpartzárat 645 centihez közeledve már elrendelték, hogy egy szakaszon nem jár a kettes villamos és a gyalogosoktól is azt kérik, kerüljék a vízzel elöntött utakat. A felszólítás ellenére még mindig tömegével közelítik meg az emberek a ritka látványosságot.

Országosan is zavartalan levonulást prognosztizál a vízügy, ugyanakkor Nagybajcs újabb, a vártnál magasabb tetőzése és a mellékfolyók nagyobb vízszállítása miatt az alsóbb szakaszon is magasabb tetőzés és lassabb apadás várható. A dunai árhullám levonulásának előrejelzését megnehezítette a Vág vízgyűjtőjén lehullott sok csapadék, valamint a Bősi erőműnél lévő uszadéktorlódás.

Mint az OVF jelenti, a hétvégén is folytatódott a változékony, csapadékos és szeles időjárás, több hullámban hullott további 15-60 milliméter, néhány osztrák vízgyűjtőn 60-80 milliméter közötti, vegyes halmazállapotú csapadék, miközben jelentős enyhülés kezdődött. Az elmúlt napokban jelentős csapadék már nem volt, és az előrejelzések szerint folytatódik a száraz, enyhe időjárás.

Egy árvíz levonulásának pillanatképei szerte az országból:

  • A Duna Nagybajcsnál kedden késő este másodjára is tetőzött 616 centiméteres vízállással, másodfokú készültség mellett. 
  • A tetőzés már Gönyűnél is megtörtént szerda hajnalban, itt 577 centiméter volt a legmagasabb vízállás. 
  • Az árhullám tetőzése Komárom közelében jár, (szerda délelőtt 10 órai vízállás: 611 centiméter), itt pár centiméteres további áradás várható még.
  • Esztergomnál szerda reggel hétkor 600 centiméter volt a vízállás.
  • Vácon a Duna-parti sétány egy részét már elöntötte a víz, valószínűleg körülbelül 20 centiméternyi vízemelkedés várható a december 28-a esti órákban várható tetőzésig, így feltehetőleg az egész Duna-parti sétány víz alá kerül majd.
  • Baján szerda délelőtt 10 órakor 732 centiméteres volt vízállás, a tetőzés másodfokú készültség elrendelés mellett 822 centiméter körül várható 30-án napközben.
  • A Duna déli szakaszán, így Mohácsnál még odébb van a tetőzés. Mohácsnál az év utolsó napján tetőzhet a folyó vízszintje, az előrejelzések szerint 812 centin.

Mindezzel párhuzamosan árhullám vonul le a Lajtán, amely Mosonmagyaróvárnál szerdán tetőzött, további vízállásemelkedés már nem várható. A Rábán további jelentős vízszintemelkedés szintén nem valószínű a következő napokban. A Tiszán folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó hazai szakaszát, egy újabb kisebb árhullám van levonulóban – adta hírül az OVF.

A vízügyi szakemberek hozzátették: a Tisza mellékfolyóin a lehullott csapadék és az enyhébb idő miatt szintén több helyen emelkedett a vízszint, de árvédelmi fokozatot elérő vagy azt meghaladó vízállás csak a Zagyva-Tarna vízrendszerén várható. Tarnaörsnél és Jászteleknél első fok körüli vízállásokat mérnek. A következő napokban egyre inkább apadó vízjárásra lehet számítani.

Esztergomban és Budapesten is megörökítettük az áradást

„Szokatlan látvány a hajókat az utcával egy szinten látni”: testvérlapjaink egyike, a Totalcar készített képes összeállítást a budapesti árvízhelyzetről. Bővebben --->