Az Országos Vízűgyi Főigazgatóság korábban arról számolt be, hogy nagyjából 1200 kilométeren van árvízvédelmi készültség a Duna árhulláma miatt. A folyó várhatóan csütörtökön tetőzik Budapesten, mintegy 680 centiméteren, a rakpart szintje alá pénteken húzódhat vissza.

Az MTI-nek eljuttatott közlemény szerint ugyanakkor jelentősen nehezíti az árhullám levonulásának pontos előrejelzését, hogy a Vág vízgyűjtőjén jelentős mennyiségű csapadék hullott le, továbbá a Bősi erőmű üzemrendje és az ott keletkező uszadéktorlódás is. Utóbbi miatt az árhullám egy részét szükségszerűen vissza kell tartani, és a főmederbe kell átkormányozni. Emiatt azonban Nagybajcson kettős tetőzés alakult ki, ami az alsóbb szakaszokon módosítja és elnyújtja az árhullámok tetőzését – közölte az OVF.

Az árhullám tetőzése jelenleg Komárom közelében jár (611 centiméteren állt szerda délelőtt), itt további pár centiméteres áradás várható.

Nagybajcson azonban a második tetőzés a vártnál magasabb volt, emellett pedig a Vág, Garam és Ipoly mellékfolyók vízszállítása is a vártnál nagyobb lett, ami miatt az alsóbb szakaszon is magasabb tetőzés és lassabb apadás várható.

Budapesten szerda délelőtt 682 centiméteren tetőzött a Duna, ez csütörtökön napközben éri el a 700 centiméteres tetőpontot.

A Lajtán is árhullám vonul le, ami Mosonmagyaróvárnál tetőzik szerdán, további vízállásemelkedés sem itt, sem a Rábán nem várható a továbbiakban.

Tiszán a tetőzés már elhagyta a hazai szakaszt, árvízvédelmi fokozatot csak a Zagyva-Tarna vízrendszerén ért el a vízszint. A következő napokban egyre inkább apadó vízjárásra lehet számítani a közlemény szerint.

 

Árvíz: a biztosítók sem váltják meg a világot

Az ártérben hagyott autókban keletkezett károkat például csak a teljes körű casco téríti meg.
Hogy miért, arról itt írtunk--->