közlekedési társaság a 4-es és a 6-os villamos, a 15-ös autóbusz és a metró igénybevételét ajánlja.

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. már szombaton bejelentette a felkészülést Budapesten dunai vízszintemelkedésre. Ennek jegyében a cég munkatársai ellenőrizték a főgyűjtőket és a csatornazsilipek zárhatóságát. – írta meg az Economx.

Eddig a vízszint emelkedésének megfelelően már kilenc helyen zártak azért, hogy megvédjék a várost az elöntésektől.

A XXII. kerületi Kastélypark utcai aluljáróban és a III. kerületi Kossuth üdülőparton egy-egy úgynevezett védvonali áttörést agyagos töltéssel zártak le.

Csaknem 1200 kilométeren van árvízvédelmi készültség Magyarországon, a Duna Budapestnél csütörtökön tetőzik - tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az MTI-t. Budapestnél kedden 10 órakor 636 centiméteres vízszintet mértek, a tetőzés 680 centiméter körül várható csütörtök hajnalban, reggel. A számítások szerint a rakpart szintje alá pénteken kerülhet a vízállás.

December 25-én 0 órától lépett életbe az elsőfokú árvízvédelmi készültség Budapesten, rakparton parkolü gépjárműveket biztonságos helyre szállították.

Az autók épségének megóvása érdekében az elszállítás előtt a FÖRI munkatársai megkísérlik felvenni a kapcsolatot az üzembentartóval, ha az bejegyeztette a gépjármű-nyilvántartásba a telefonos elérhetőségét.

Az autók üzembentartói a Fővárosi Ügyeleti és Irányító Központ 0-24 órában hívható 301-7500-ás telefonszámán, vagy a https://fori.hu/elszallitott-jarmuvek oldalon kaphatnak felvilágosítást gépjárművük elhelyezéséről.

A csapadékos időjárás miatt a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le.

A Duna:

  • Nagybajcsnál hétfőn 18 óra körül tetőzött 612 centiméteres vízállással,
  • Gönyűnél pedig 19-22 óra körül 558 centiméterrel.
  • Az árhullám tetőzése Komárom közelében jár.A Vág folyó, amely Komáromnál folyik bele a Dunába, a vártnál több vizet hoz, ezért a Komárom alatti szakaszokon magasabb tetőzések és lassabb apadás várható.
  • Esztergomnál kedden 10 órakor 570 centiméter volt a vízállás, szerdán várható a tetőzés 580 centiméter körüli szinten.
  • Baján a tetőzés 810 centiméter körül várható pénteken-szombaton.

Lajta:

  • Mosonmagyaróvárnál kedd hajnalban elsőfokú készültség volt érvényben.
  • Itt is további áradás várható szerdai, a másodfokú szinthez közeli tetőzéssel - jelezte az OVF.

Rába:

  • Körmendnél vasárnap, december 24-én este tetőzött 365 centiméterrel,
  • Sárváron előreláthatólag kedden napközben tetőzik a folyó, készültségi fokozat alatti szinten.
  • Győrnél jelenleg első fok feletti, 552 centiméteres vízállást mérnek, további jelentős emelkedés itt már nem valószínű.

Ipoly:

  • Nógrádszakálnál tetőzik 279 centiméteres vízállással,
  • Ipolytölgyesnél előreláthatólag szerdán, kevéssel a másodfok felett tetőzik.

Tisza:

Folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó hazai szakaszát. Jelenleg még első fok feletti vízállásokat mérnek Kiskörénél és Szolnoknál. A továbbiakban a lassú apadást vízszintemelkedések törik meg, döntően a Szamoson érkező kisebb árhullám hatására. Így a Közép-Tiszán újra első fok fölötti vízállások várhatóak.

A Tisza több mellékfolyóján is vízszintemelkedések indultak meg a lehullott csapadék és a hóolvadás hatására. Ezért a következő napokban újra árvédelmi fokozatot megközelítő vagy azt meghaladó vízállás fordulhat elő a Krasznán, a Túron, a Bodrogon, illetve a Zagyva-Tarna és a Körösök vízrendszerén – közölte az OVF.