A vádak abból erednek, hogy 2021-es haditengerészeti vizsgálatok kimutatták, az ingatlanból származó 23 mintában magas stroncium-90-et mértek, amely a csontokon megtelepszik és rákot okoz - írja a The Guardian.

2022-ben a haditengerészet erre válaszuk azt mondta, hogy a tesztek pontatlanok voltak, és új mérésük nullánál alacsonyabb stroncium-90 szintet mutatott ki, azonban ezt a környezet-egészségügyi szakértők lehetetlennek minősítették.

A nagyváros egy bizonyos részén veszélyesen magas a stroncium-90 koncentrációja.

A vitatott területen egykor a haditengerészet titkos kutatólaboratóriuma működött, ahol más kísérletek mellett állatokba fecskendeztek sugárzó anyagot. Az izotópot sötétben világító festék előállítására is használták a telephelyen, és a Csendes-óceánon atombombák teszteléséhez használt hajókról is lemosódhatott.

Az amerikai kormány 1989-ben a hajógyárat a legszennyezettebb területek közé sorolta. Egy 2000-ben, San Franciscóban megszavazott törvény szerint úgy meg kell tisztítani a földet, hogy bármilyen célra felhasználhatóvá váljon. A haditengerészet azonban már átadott egy parcellát tisztítás nélkül. A helyiek szerint a szennyezés miatt sok a környéken a rákos megbetegedés és más egészségügyi gond.

A haditengerészet és az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma jelenleg 12 pert folytat a telephellyel kapcsolatban.

Giga kártérítést fizethetnek, mert szennyezték a vizet

Közel 1,2 milliárd dollárt fizet három amerikai cég a vízrendszerek szennyezése miatt. Bővebben >>>