Donald Trump korábbi közvetlen munkatársát, Peter Navarro volt fehér házi tanácsadót Kongresszusi idézés figyelmen kívül hagyása miatt négy hónap börtönre ítélte a bíróság csütörtökön Washingtonban. 

Peter Navarro bűnösségét a bíróság tavaly állapította meg, a mostani tárgyalás a büntetés mértékének megállapításáról szólt.

A volt tanácsadó ellen az ügyészség 6 hónap börtön kiszabását és 200 ezer dollár pénzbírság megállapítását kérte, a washingtoni szövetségi bíróság eljáró bírája végül négy hónap börtönt és mintegy 9 ezer dollár bírságot szabott ki rá - közölte az MTI.

A Donald Trump korábbi kereskedelmi tanácsadója ellen az után indult büntetőeljárás 2022 nyarán, hogy nem jelent meg a Kongresszus 2021. január 6-i eseményeket vizsgáló bizottságának kötelező idézésére, és nem adta át a törvényhozási testület által kért dokumentumokat.

A perben Navarro arra hivatkozott, hogy a végrehajtó hatalom tagjaként előjogok illették meg, ami mentesítette az idézés teljesítése alól. A büntetési tétel kihirdetése előtt a bíróságon arról beszélt, hogy a kongresszusi bizottság abban a hitben hagyta őt, hogy elfogadta a mentességre vonatkozó érvet. A bíró erre azt mondta, hogy a vádlottnak tudnia kellett volna, milyen következményekkel jár a kötelező idézés elmulasztása.

Peter Navarro fellebez az ítélet ellen, a bíró pedig engedélyt adott arra, hogy a fellebbezés elbírálásának idejére ügyvédei a börtönbüntetés megkezdésének halasztását kezdeményezzék.