A háborúpárti orosz nacionalista a csütörtökön megjelent interjúban kifejtette, fél, hogy hasonló „balszerencse” éri, mint Prigozsint. A Wagner-vezér repülőgép-szerencsétlenségben hunyt el az év elején, miután fellázadt Vlagyimir Putyin ellen. Az 52 éves Girkin többször is szembeszállt már az orosz elnökkel – írja a Politico.

Az orosz kémszolgálat volt ezredese arról ismert, hogy 2014-ben orosz félkatonai erőket vezetett a Donbász térségbe, és hogy rövid ideig az orosz bábállam, a Donyecki Népköztársaság védelmi minisztere volt.

2022-ben a „Lövész” becenévre hallgató Girkint tömeggyilkosság vádjával ítélték el a Malaysian Airlines MH17-es utasszállító repülőgépének ukrajnai lezuhanása kapcsán.

A veterán tagadta, hogy ő adta volna ki az utasítást a repülőgép lelövésére, azonban elismerte erkölcsi felelősségét a 298 ember halálát okozó katasztrófában. A holland ügyészség távollétében életfogytiglan tartó börtönbüntetésre ítélte.

Az orosz-ukrán háború alatt Girkin ultranacionalista háborúpárti kritikusként többször is bírálta Oroszország stratégiáját az ukrajnai invázió során. Éles bírálatai miatt nem sokkal Prigozsin meghiúsult lázadása után börtönbe került, ahol még mindig bírósági tárgyalásra vár szélsőségességre való felbujtás vádjával. Grinkin később bejelentette, hogy szembeszáll Putyinnal a 2024-es elnökválasztáson, amelyre válaszul egy moszkvai bíróság 6 hónappal meghosszabbította előzetes letartóztatását.

(Gyurka Eszter)