A Moszkva által különleges katonai hadműveletnek hívott, háborús offenzíva elindítása óta számos orosz üzletember, – akiknek többsége az energiaiparhoz kötődik –, váratlanul, tisztázatlan körülmények között hunyt el.

Ebbe a sorba illeszkedik Vlagyimir Nyekraszov, Oroszország második legnagyobb olajtermelő vállalatának, a Lukoilnak az elnöke, aki a napokban akut szívelégtelenségben, 66 éves korában hirtelen meghalt.

A Lukoil igazgatóságának előző vezetője, Ravil Maganov még 2022 szeptemberében halt meg, miután kizuhant egy moszkvai kórház ablakából.

Kiesett egy moszkvai kórház ablakán és meghalt a Lukoil alelnöke

Ravil Maganov cigarettázni mehetett ki az erkélyre a hatodik emeleten, ahol nincsenek térfigyelő kamerák. Ebben az évben már feltűnően sok vezető pozícióban lévő orosz halt meg rejtélyes körülmények között. Bővebben --->

Összegyűjtöttük azokat az orosz oligarchákat a teljesség igénye nélkül, akik tavaly január óta megmagyarázhatatlan, vagy legalábbis megdöbbentően furcsa körülmények között haltak meg.

Leonid Shulman  A Gazprom gázipari óriásvállalat szállítási szolgálatának vezetőjét tavaly január 30-án találták meg holtan a Szentpétervártól északra fekvő Vyborgszkij kerületben egy nyaraló fürdőszobájában, miközben lábsérülés miatt betegszabadságon volt. Egy forrás a RIA hírügynökségnek elmondta, hogy halála feltehetően öngyilkosság volt.

Alekszandr Tyulakov – A Gazprom 61 éves vezetőjét tavaly február 25-én találták holtan szentpétervári otthona garázsában, azon a reggelen, amikor elindult az orosz hadművelet Ukrajnában. Sem a Gazprom, sem a régió vizsgálóbizottsága nem adott ki nyilvános nyilatkozatot a halálesetről, amelyet a Novaja Gazeta című újság öngyilkosságnak minősített. A lap szerint a Gazprom biztonsági szolgálatának tagjaiként magukat megnevező személyek kordonnal zárták el a helyszínt.

Mikhail Watford – A 66 éves ukrán származású üzletembert tavaly február 28-án holtan találták egy délkelet-angliai ingatlanban. A surrey-i rendőrség közölte, hogy a rendőrök nem tekintik gyanúsnak a halálát, de a nyomozás folyamatban van – jelentette akkor a The Guardian.

Vladislav Avajev – A Gazprombank 51 éves volt alelnökét tavaly április 18-án holtan találták egy moszkvai lakásban, felesége és lánya holttestével együtt – jelentette az orosz média. A Kommerszant című lap a nyomozókra hivatkozva azt írta, hogy Avajev, aki ismert bankár volt, öngyilkossága előtt mindkettőjüket lelőtte. 

Szergej Protosenya – egy nappal később, tavaly április 19-én a legnagyobb orosz cseppfolyósított földgázt előállító cég, a Novatek 55 éves volt felsővezetőjét holtan találták feleségével és lányával együtt egy spanyolországi villában – jelentette az orosz média. Az ügyben nyomozó katalán regionális rendőrség közölte: úgy vélik, a férfi ölte meg őket, majd öngyilkos lett. 

Vlagyimir Ljakisev – A Bratya Karavajevi étteremlánc 45 éves volt társtulajdonosát tavaly május 4-én holtan találták annak az épületnek a 16. emeleti erkélyén, ahol lakott – jelentette az orosz RBC médiacsoport. Egy forrás az RBC-nek elmondta, hogy Ljakisevet lőtt fejsérüléssel találták meg. 

Alexander Subbotin – A Lukoil elnökségi tagja tavaly május 8-án állítólag varangyméreg okozta szívrohamban halt meg egy sámáni rituálé során, Moszkvában.

Jurij Voronov – A Gazpromnak sarkvidéken dolgozó Astra-Shipping vezérigazgatóját és alapítóját holtan találták tavaly július 4-én egy szentpétervári régióbeli nyaralókomplexum úszómedencéjében. A fején lőtt sebbel találtak rá, a közelben pedig egy pisztolyt találtak – írta anno az RBC.

Ravil Maganov – A Lukoil 67 éves elnöke tavaly szeptember 1-én halt meg, miután kizuhant egy moszkvai kórház ablakán. 

Anatolij Gerascsenko – A Moszkvai Repülési Intézet volt vezetője tavaly szeptember 28-án állítólag leesett egy lépcsőn az intézeten belül.

Grigorij Kocsenov – Az Agima informatikai cég kreatív igazgatója tavaly december 7-én Nyizsnyij Novgorodban állítólag az erkélyéről zuhant le miközben nyomozók házkutatást hajtottak végre a lakásában.

Pavel Antov – A Vladmirsky Standart húsfeldolgozó vállalat alapítója tavaly karácsonykor kiesett egy hotel ablakából Indiában.

Marina Jankina – Az orosz honvédelmi minisztérium nyugati katonai körzetének pénzügyi támogatási osztályának 58 éves vezetője idén február 18-án, egy szentpétervári toronyház 16. emeleti ablakából zuhant le.

Kristina Bajkova – A Loko-Bank 28 éves alelnöke, vállalati ügyfelekkel foglalkozó osztályvezető kiesett egy moszvai ház 11. emeleti lakásáról.

Andrej Fomin – A Csuvas Köztársaság 57 éve főügyésze a Volgában úszva merült el július 1-én.

Prigozsin egy most előkerült felvételen mintha előre látta volna a saját végzetét

Egy áprilisban készült videó borzolja a kedélyeket. Közben kihallgatták azt a mérnököt, aki az utolsó pillanatban javította a Wagner-vezér halálra ítélt gépét. Bővebben --->

Anton Cserepennyikov – 40 évesen hunyt el idén július 22-én az orosz internet fővállalkozója, a digitális lehallgató berendezésekre és távközlési felügyeleti technológiára szakosodott Citadel milliárdos tulajdonosa és vezetője. Az állítólagos ok szívleállás volt, amit orvosi gáz túladagolása idézett elő. A férfit három ismeretlen kereste fel halála előtt az irodájában.

Jevgenyij Prigozsin – A Wagner zsoldoscsoport társalapítója és vezetője repülő szerencsétlenségben hunyt el a gépen tartózkodó társaival együtt, idén augusztus 23-án, miközben Moszkvából Szentpétervárra tartottak. 

A Kreml szóvivőjét Putyin betegségéről és dublőrjeiről kérdezték

Peszkov szerint ezeket a híreken csak mosolyogni lehet. A Kreml ugyanakkor ismételten felszólította Izraelt és a Hamászt, hogy a lehető leghamarabb állapodjanak meg tűzszünetben, és dolgozzanak a békés rendezésért. Bővebben --->