Aggodalomra ad okot az emberi jogi helyzet súlyos romlása az Oroszország által ideiglenesen ellenőrzött, illetve megszállt ukrán területeken, köztük a Krími Autonóm Köztársaságban és Szevasztopol városában – jelentette ki a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács Miniszteri Bizottsága csütörtökön.

A miniszteri bizottság határozatában közölte, az emberi jogok ukrajnai területeken tapasztalt romlásának bizonyított esetei a nemzetközi emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog többszörös és súlyos megsértését bizonyítják.

A határozat szerint a megszálló orosz hatóságok által elkövetett emberi jogi jogsértések közé egyebek mellett a kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód szisztematikus alkalmazása tartozik, valamint a bírósági eljárások nélküli önkényes kivégzések, gyilkosságok, szexuális és nemi alapú erőszak, illetve az ukrán állampolgárok erőszakos kitoloncolása Ukrajnából Oroszországba és Fehéroroszországba.

Törvénytelen sorozások, diszkrimináció, szexuális zaklatás

Gyakori emellett az ukrán állampolgárok behívása az orosz hadseregbe, a tulajdonhoz és a szabad mozgáshoz való joguk megsértése, a visszaélésszerű intézkedések és diszkrimináció az ideiglenesen megszállt Krím lakosai, köztük ukránok és krími tatárok, valamint más etnikai csoportokhoz és vallási közösségekhez tartozók kárára.

A miniszteri bizottság tagjai súlyos aggodalmukat fejezték ki a gyilkosságokra, sérülésekkel járó erőszakra, a gyermekek szexuális zaklatására és az orosz csapatok általi elhurcolásukra vonatkozó bizonyítékok miatt is, és hangsúlyozták: azonnali, független és pártatlan nemzeti és nemzetközi vizsgálatra van szükség a bűncselekménynek számító jogsértések és visszaélések feltárására.

A tagállamok májusban, Reykjavíkban tartott negyedik csúcstalálkozójukon elkötelezték magukat Ukrajna támogatása, Oroszország és vezetői elszámoltatása, valamint az emberi jogi jogsértések áldozatainak járó igazságszolgáltatás és jóvátétel szavatolása mellett – emlékeztetett határozatában az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága.


Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.