Oroszország-szerte dicsőítik az iskolákban a fegyveres szolgálatot, alakulnak a tinédzserek önkéntes társaságai, és változtatnak a nemzeti tanterven, hogy az anyaország védelmét hangsúlyozzák – írja a CNN. Az orosz állami iskolák militarizálása felerősödött Ukrajna orosz inváziója óta, amit nem a hazafias érzelmek spontán hulláma, hanem a moszkvai kormány erősít, teszi hozzá a lap.

Szergej Kravcov orosz oktatási miniszter a közelmúltban elmondta, hogy jelenleg mintegy 10 ezer úgynevezett katonai-hazafias klub működik az orosz iskolákban, beleértve a felsőoktatási intézményeket is, és negyedmillióan vesznek részt a munkájukban, amelynek része az iskolai tanterv radikális átalakítása. Vannak kötelező órák a katonai-hazafias értékekről, a frissített történelemkönyvek pedig az orosz katonai diadalokat hangsúlyozzák.

Kicserélik a tankönyveket miután Vlagyimir Putyin orosz elnök augusztusban aláírta a törvényt az új kötelező tantárgy bevezetéséről, a szülőföld biztonságának és védelmének alapjairól. 

A középiskolás diákokat éles lőszer használatára is megtanítanák.

Az idén tesztelésre és a 2024-ben bevezetésre kerülő program célja, hogy a diákok „megértsék és elfogadják a katonai egyenruhákat, a katonai rituálékat és a harci hagyományokat” – áll az Oktatási Minisztérium dokumentumában, amelyet az Important Stories orosz független sajtóorgánum adott közre.

Új tantárggyal bővül a lista, már honvédelmet is oktatnak az iskolákban

Olyan dolgokat fognak tanulni, mint az elsősegélynyújtás, a térkép- és tereptani ismeretek, a lőelmélet valamint hazánk kiemelkedő katonai múltjával is megismerkedhetnek. Bővebben >>>

A modern történelem is újraíródik.

Az Oroszország története című szabványtankönyv borítóján immár a Krími híd szerepel, és egy új fejezet Ukrajna közelmúltbeli történelmét írja le. A CNN szerint 

úgy tűnik, a könyvet arra tervezték, hogy elültesse a történelmi sérelmet az orosz gyerekek körében, és a nemzet túléléséért folytatott egzisztenciális harcot, amely az állami médiában mindennapos téma.

Putyin elnök személyesen vezette azt a kampányt, amely a hazaszeretetet az orosz iskolákba juttatja. Ebben a hónapban a Kremlben egy rendezvényen mesélt egy csoport gyereknek egy levélről, amelyet nagyapja küldött apjának, aki a második világháborúban a nácikkal harcolt ás Putyin szerint abban az állt:

Győzd le a söpredéket!

Putyin elnök akkor úgy folytatta, rájött, hogy azért nyerték meg a Nagy Honvédő Háborút, mert az ilyen hozzáállású embereket egyszerűen nem lehet legyőzni. Teljesen legyőzhetetlenek voltunk, ahogy most is – tette hozzá.

A hét-nyolc éves gyerekek alapvető katonai kiképzésben részesülnek.

Júliusban Belgorodban fedőneveket adtak maguknak a gyerekek, és olyan gyakorlatokon vettek részt, amelyek magukba foglalták az automata fegyverek használatát, a géppuska összeszerelését és az akadálypályán való átjutást. 

Májusban Krasznodarban több tucat, hét-nyolc évesnél nem idősebb gyerek vonult fel katonai és haditengerészeti egyenruhában, néhányan automata fegyverutánzatot szorongatva.

Asztrahán városában az óvodás gyerekek egyenruhát viseltek, és játékjárműveket hordtak fel a Z betűvel, ami az ukrajnai háború támogatását fejezi ki. 

Oroszország gyermekeitől azt is elvárja, hogy gyakorlati módon is hozzájáruljanak a háborús erőfeszítésekhez.

  • Vlagyivosztokban programot indítottak, melynek keretében iskolás gyerekek varrnak nadrágot és sapkát a katonáknak.
  • A voronyezsi műszaki iskola diákjainak feladata volt mobil tűzhelyek és lövészárok-gyertyák elkészítése az orosz hadsereg számára.
  • Usszurijszkban fogyatékos tinédzser lányokat behívtak „Barát vagy ellenség” fejpánt és kötszer varrására az Északi Katonai Körzet számára.
  • Az orosz távol-keleti Burjátföldön pedig az árvák varrtak „szerencsét hozó” amuletteket az Ukrajnában harcoló katonáknak.

A tinédzsereket arra is ösztönzik, hogy versenyezzenek az úgynevezett Ifjúsági Katonai Sportjátékokon, a katonaság iskolákat is látogat. 

A CNN úgy tudja, hogy néhány tanárt, akik kevésbé lelkesedtek a változtatásokért, eltávolítottak, például lemondott egy permi iskola igazgatója, miután háborúpárti aktivisták bírálták. Azt is nehéz felmérni, hogyan vélekednek a szülők az új tanterv bevezetéséről. Néhány szülő ellenkezésének adott hangot, de úgy tűnik, a többség támogatja a katonai-hazafias kampányt, ha hinni lehet az oroszországi közvélemény-kutatásoknak.

Tarjányi Péter: A következő 10-15 évben még pokolibbak lesznek a háborúk

Elképesztő versenyfutás zajlik a nyugati országok és az Oroszország – Kína szövetségi rendszer között a fegyverfejlesztésekben – közölte Tarjányi Péter az economx.hu videó podcastjában. A biztonságpolitikai szakértő szerint az ember és a gépek háborúja már most zajlik: amikor egy katona menekül a harcmezőn, közben valaki egy szobából vadászik rá egy drónnal. Bővebben >>>