Az Európai Unió arra készül, hogy tárgyalásokat kezdjen Ukrajnával a jövőbeni uniós csatlakozásról, a hivatalos bejelentést várhatóan decemberben teszik meg. Ukrajna annak a jelentős új törekvésnek a középpontjában áll, amely az EU 35 országra történő kiterjesztésére irányul.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke múlt havi parlamenti beszédében kijelentette, hogy Ukrajna jövője az unióban van.

Az EU-tagok júniusban megadták Kijevnek az EU-tagjelölt státuszt, és a bizottságnak az előrehaladásról szóló jelentést kell kiadnia arról, hogy Ukrajna és a többi tagjelölt tagállam mennyire teljesíti a blokk csatlakozási feltételeit – írja a Politico.

Az elért haladásról szóló jelentés elfogadása után a Bizottság nyilatkozatot tesz majd, amely megnehezíti majd a tagállamok számára, hogy nemet mondjanak a tárgyalások megkezdésére Ukrajnával kapcsolatban

– mondta egy EU-diplomata.  

A politikai nyomás túl nagy lesz ahhoz, hogy az egyes tagállamok ellenálljanak. A munkafeltevés valóban az, hogy decemberig az Európai Tanács dönt a tárgyalások megkezdéséről

– fogalmazott.

tárgyalások megkezdéséhez Ukrajnának jogilag meg kell felelnie a bizottság által meghatározott hét feltételnek, beleértve az igazságügyi reformokat és a korrupció visszaszorítását. Augusztusig a hét feltételből csak kettő teljesült – közölte akkor az ukrán kormány.

Ukrajna az unió kapuján dörömböl, és van rá fogadókészség, hogy bebocsátást nyerjen

Az Európai Unió végrehajtó szerve arra készül, hogy komolyan ajánlja a tagsági tárgyalások megkezdését Ukrajnával, ezzel lendületet adva Kijevnek, amely arra törekszik, hogy a szövetségesek továbbra is biztosítsák számára a katonai és pénzügyi támogatást. Bővebben >>>

Noha Ukrajna még nem teljesítette mind a hét feltételt, mire az európai állam- és kormányfők összegyűlnek a december közepén esedékes csúcstalálkozóra, a vezetők politikai nyilatkozatot tesznek a tárgyalások felhatalmazásáról, még akkor is, ha a jogi tárgyalási keret még nem végleges.

A cél az, hogy decemberben politikai megállapodás szülessen a tárgyalások megkezdéséről – mondta egy másik diplomata, hozzátéve, hogy az Ukrajna befogadásáról szóló jogi döntés 2024 elején születhet meg. 

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna meddig jutott el a hét kritérium teljesítésében, egy EU-tisztviselő azt mondta, hogy az előrehaladás biztató, és csak egy, a kisebbségekkel kapcsolatos terület tűnik rövid távon problémásnak.

Reuters: Magyarország a legnagyobb ellenfél, ezért kész az Unió ezermilliárdokat fizetni nekünk

Magyarországnak sürgősen szüksége van a pénzre, ami ösztönzőleg hat a reformokra. A Bizottságnak cserébe szüksége van arra, hogy Magyarország feloldja vétóit számos kérdésben; ez ilyen egyszerű deal. Bővebben --->