Az európai uniós tagállamok megfoszthatják védett státuszuktól azokat a menekülteket, akik súlyos bűncselekményeket követnek el, és veszélyt jelentenek a társadalomra nézve – szögezte le az Európai Unió Bírósága csütörtöki határozatában.

Az érintettnek valódi, közvetlen és kellően súlyos veszélyt kell jelentenie a társadalom valamely alapvető érdekére, és a határozatnak meg kell felelnie az arányosság elvének

– áll a luxemburgi székhelyű testület ítéletében.

Magyarország elutasította a menekültügyi reformot – zabosan reagáltak az EU-csúcson

Az uniós tagállami vezetők továbbra sem állapodtak meg a migrációs és menekültügyi reformmal kapcsolatban. Több tagállam vezetője nehezményezte, hogy a magyar kormány elutasítja a migrációt. Bővebben>>>

Nem veszik el automatikusan a védett státuszt

Az uniós bíróság szerint az, hogy a menekültstátusszal rendelkező személy súlyos bűncselekményt követett el befogadó országában, és ezért jogerősen elítéltek, nem jelentheti a menekültstátusz automatikus megvonását.

Meg kell állapítani, hogy az illető veszélyt jelent-e a tartózkodási helye szerinti tagállam társadalmára.

  • A veszélyesség foka nem állapítható meg olyan különálló bűncselekmények halmazata révén, amelyek közül önmagában véve egyik sem minősül különösen súlyosnak.
  • Az illetékes hatóságok feladata, hogy minden egyes esetben értékeljék az ügy sajátos körülményeit.
  • Ha az uniós jog által megállapított két feltétel teljesül, a tagállamnak lehetősége van arra, hogy visszavonja a menekülti jogállást, ugyanakkor nem köteles élni ezzel az eszközzel.

Gigantikus átcsoportosítás mellett tartja fent a rezsivédelmet a kormány, nem piszkálná tovább a családi adókedvezményeket

Közel 170 milliárd forint egyszeri átcsoportosítást rendeltek el a rezsivédelmi alap terhére, jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szólt arról is, hogy a Brüsszel által elvárt befogadótáborok létesítése egyenértékű a határkerítések lebontásával. A meglévő családi adókedvezményekhez már nem nyúl a kormány. Bővebben>>>

„Migránskvóta” ellen tiltakozik az Orbán-kormány

„A kötelező migránskvótáról szóló uniós szabályozás legnagyobb negatívuma, hogy ráerőlteti Európára, Magyarországra és a magyar emberekre a migránsokat, meghívót küld több millió migránsnak” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Gulyás Gergely kifejtette, az az uniós döntés, amely a miniszterek tanácsában megszületett a migrációról, ellentétben áll a korábban az állam- és kormányfők között létrejött megállapodással, amely szerint a migráció kérdéséről egyhangú döntések fognak születni.

Ezért a magyar kormány nem járult hozzá annak a döntésnek a meghozatalához, amely az Európai Tanács szintjén erősítette volna meg a miniszteri tanácsban megszületett döntést.

Szerinte a jogszabálytervezet nemcsak kötelező kvótáról és áttelepítésről szól, hanem

az is a része, hogy évente legalább 10 ezer menekültkérelmet kellene Magyarországnak elbírálni.

Ehhez pedig be kellene őket az ország területére engedni, befogadótáborokat kellene nekik létrehozni, amibe a kormány nem egyezik bele. Mint a miniszter fogalmazott, ezeknek a befogadótáboroknak az ötlete a kerítés lebontásával egyenértékű, mert aki menedékkérelmet nyújt be a határon, azt be kellene engedni az ország területére.