Az ÉVOSZ elnöke szerint éppen ezért kitüntetett jelentőségű, hogy ezeket a forrásokat milyen intézményrendszerben és bürokrácián keresztül lehet majd felhasználni. Az idei év értékelése kapcsán megjegyezte, hosszú idő óta először számolhat be pozitív jelenségekről is, amelyek között a javuló adatokat és az uniós projektek előrehaladásának gyorsulását említette. Hozzátette, az e-építési napló kötelező alkalmazására és az e közben elkövetett hibák szankcionálására is sikerült újabb haladékot kapni a belügyminisztertől 2014 első félévének végéig.

Tolnay ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a következő időszak uniós forrásainak felhasználásáról szóló kormányhatározatnak az a része, amelyik állami tulajdonú cégekhez köti a projektek előkészítését és tervezését, elbizonytalanította a szakmát, egyelőre a határozat értelmezésére várnak.

Így élénkíti az MNB növekedési hitele az építési piacot

A közgyűlésen Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója a növekedési hitelprogramról szólva elmondta, az első szakaszban 48 milliárd forint jutott az ingatlanügyletek finanszírozására, amiből az építőipar 21 milliárddal részesedett.

A kétezer milliárd forintos keretű második szakaszban januártól a kereskedelmi célú, bérbeadásra fejlesztett projektekre is elérhető a finanszírozás maximum 2,5 százalékért, 10 éves futamidőre. Lakópark építésre továbbra is csak egy éves futamidejű forgóeszköz hitelt lehet felvenni, vagyis ez a cél továbbra sem preferált. A meglévő ingatlan megvásárlását sem támogatják, mert a fejlesztés, beruházás a cél - mondta Nagy Márton. Megakadt projekt folytatására az eredeti és egy új tulajdonos is felveheti a forgóeszköz hitelt.

Januártól növekedési hitellel finanszírozható a tárgyi eszköz, az építőgépek beszerzése, üzlethelyiség, üzemcsarnok vásárlása és korszerűsítése, valamint az uniós támogatású fejlesztés előfinanszírozása. Vállalkozói bérlakás építésére is elérhető a forrás.

A növekedési hitellel finanszírozott projektet a futamidő alatt nem lehet átadni, illetve ilyen esetben egyben vissza kell fizetni a kölcsönt. A piaci lakásépítés kapcsán Nagy Márton úgy fogalmazott, nem érzik úgy, hogy ennek itt lenne az ideje, egyszerűen azért, mert egyelőre nincs lakossági kereslet a hitelek iránt. De ha az építési piac szereplőinek más a véleménye, lobbizzanak, az MNB partner ennek megvitatásában.