Már csak néhány napot kell várni, és kiderülnek a részletek az átmenetileg nem elérhető, ám hamarosan újra aktuálissá váló GINOP Plusz 3.2.1-21 folytatásáról. Nem meglepő a felfokozott várakozás, ugyanis mágnesként vonzza a hazai kkv-kat a képzés- és bértámogatás, főleg ha pályázati úton az akár 100 százalékos támogatási intenzitással érhető el.

Az MBH Bank üdvözli a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) bejelentését, miszerint

a GINOP Plusz program I. prioritásán keresztül a kormány 130 milliárd forintos keretösszeggel uniós forrásból finanszírozott KKV Technológia Plusz Hitelprogramot hirdet a beruházások támogatására

– válaszolta a pénzintézet a program céljára és szükségességére a program céljára és szükségességére vonatkozó kérdésünkre.

Az Economxnak hangsúlyozták, hogy a minisztérium tájékoztatása szerint a hitelprogram termékleírása várhatóan márciusban jelenik meg, így a hitelkérelmeket áprilistól lehet majd benyújtani az országos lefedettségű MFB Pont Plusz hálózatban. Az MFB Pont Plusz hálózat kialakítása megtörtént, a szakmai felkészülés elkezdődött, több száz kolléga oktatása van folyamatban – tették hozzá. 

Cégalapítás a fotelből: vállalkozói szolgáltatásplatformot indít az MBH Bank

Hogyan és mennyiből tud mindent elintézni a foteljéből? KATTINTSON a részletekért!

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy az MBH szerint mekkora lehetőség rejlik valójában az Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjében is kiemelt témaként kezelt zöldítésben.

„Hatalmas potenciált látunk a gazdaság zöld átállásának a finanszírozásában, nem csak kkv, de lakossági oldalon is. Számtalan olyan terület van, ahol szükség van az energiahatékonyság, az alacsonyabb kibocsátású működés megvalósítására" – válaszolták.

Az MBH Bank szakértői szerint a már elindult programokat is rendkívüli érdeklődés övezi, ami a következő években fokozódni fog. Nemzetközi befektetői piacról is olyan visszajelzések érkeznek, hogy egyre inkább a zöld vagy zöldítést támogató beruházásokat keresik a befektetők. Évről évre exponenciálisan növekszik a téma iránti érdeklődés – nyilatkozták.

Azonban a tavalyi év inkább volt tragikus, semmint reménykeltő a hazai kkv-k számára, 2022 novembere óta folyamatosan,

minden egyes hónapban csökkent a regisztrált társas vállalkozások száma hazánkban,

amit még az NGM által frissített KKV-stratégiában is kénytelenek voltak elismerni. 

Kép: Economx.hu

Az előttünk álló időszakra vonatkozó kérdésünkre közölték, az MBH Elemzési Centrum előrejelzése szerint a tavalyi enyhe visszaesés után az idei évben 3,5 százalék lehet a növekedés mértéke, amit elsősorban az ipar helyreálló és új kapacitásokból eredő növekedése, valamint a szolgáltatások, azon belül a kereskedelemhez és a fogyasztáshoz kapcsolódó iparágak helyreállása támogathat; illetve a 2023-as alacsony bázis is segítséget jelent.

Az idei év elejétől az uniós pénzek harmadát jelentő 10,2 milliárd eurónyi feloldott és fokozatosan beérkező EU-s források növekedésösztönző szerepe is támaszt nyújthat, illetve a beruházási fázisban lévő feldolgozóipari kapacitások üzembe helyezése is támogatja az ipart és a növekedést.

Az idei dinamikus növekedést ezen felül serkenti az elhalasztott fogyasztás pótlása a magasabb reálbéreken keresztül

– adtak magyarázatot a prognózisukra. 

Az Economx információi szerint az új konstrukcióban a várható módosítások között az alábbiak szerepelnek:

  • fő cél az eredményességmérési feltételek könnyítése;
  • a hátrányos helyzetű régiók támogatásának ösztönzése;
  • a foglalkoztatás időszakának csökkentése 12 hónapról 6 hónapra;
  • a felsőoktatási mikrotanusítványokat adó képzések támogatásának bevezetése.

Idén 5 százalékos lehet a reálbérnövekedés

Ha tudni akarja, mi lehet az alapja a fogyasztás helyreállításának, a gazdaság növekedésének, akkor KATTINTSON!

Egyébként az Economx-ot a Makronóm Intézet korábban arról tájékoztatta, hogy a zöld energia egyre növekvő részarányával a kkv-szektor helyzete is jelentősen javulhat, mivel így a villamosenergia olcsóbbá és – megfelelő tárolási kapacitás esetén – sokkal kiszámíthatóbbá válik, csökkentve a vállatok kiadásait.

Hazánk energiamixében évről-évre csökken a fosszilis energia aránya, miközben a megújulók aránya növekszik: az energiafogyasztásunk 15 százalékát például már napelemekkel állítjuk elő.

Az elemzők szerint nemcsak az energiapiac, hanem a gazdasági környezet is kedvezőbb lehet az idei évben a kkv-k számára. A hazai kis- és középvállalatok jellemzően belföldre termelnek, így a tavalyi évben a magas infláció miatti reálbér-csökkenés okozta fogyasztás-visszaesés különösen súlyosan érintette a szektort. Emellett a magas kamatkörnyezet is hátráltatta a beruházásaikat.

A magas kamatkörnyezetben az állami hitelprogramok jelentettek támaszt a hazai vállalkozásoknak, míg az idei évben a reálbérek növekedése miatti keresletbővülés, a hitelpiac élénkülése, valamint az uniós forrásokból indított programok is érdemi támaszt jelenthetnek – közölte az Economx-szal az Intézet. 

Hogy mekkora potenciál van ezekben a beruházásokban, arra bizonyíték, hogy az Oxfordi Egyetem kutatói szerint

a zöldenergia-rendszerre való átállás 2050-re legalább 12 ezer milliárd dollárt takaríthat meg a világnak

a jelenlegi fosszilis tüzelőanyag-felhasználáshoz képest.