Átlagosan 4,1 milliárd a magyar felső tízezer vagyona, az Apelso cégcsoport ebbe a felső tízezerbe tartozó családokat kívánja megszólítani, hangzott el a vállalatcsoport sajtótájékoztatóján. A  cégcsoport befektetési alapkezelőt vásárolt Magyarországon, majd egyedülálló családi vagyonkezelést indítottak. Egy unikális szolgáltatással lépnek a vagyonos családok elé, mondta el  Antall György, az Apelso Trust alapító partnere.

Az elmúlt  5-10 évben a legvagyonosabb családokat nem vette górcső alá senki – tette hozzá Kállay András, az Apelso Trust partnere.

Az Apelso saját kutatása szerint a milliárdos családokra jutó vagyontömeg a 2023 év végi adatok szerint 45 százalékkal nőtt az elmúlt 3-4 év kihívásai ellenére is, mint a recesszió, a háborús konfliktusok, az energiaválság, illetve a dráguló finanszírozás. 

Közel 660 millió forint befektetés, körülbelül egymilliárdnyi ingatlan, ennek dupláját érő vállalkozás és közel ötszáz millió forintnyi pénz külföldön: így néz ki egy átlagos felső tízezerhez tartozó család ma Magyarországon.

Ők birtokolják a magyar lakosság teljes, örökölhető vagyon tömegének mintegy 15 százalékát, ennek a családonként átlagosan mintegy 4,1 milliárd forintos összvagyonnak közel a felét teszi ki a cégtulajdon és 24 százalékát a magántulajdonú ingatlan, mondta Kállay András. A vagyon további 16 százalékát itthon, 12 százalékát pedig külföldön kezelik.

Állománydíjért és sikerdíjért dolgoznak

Az Apelso szerint egy nemzetgazdaságilag is jelentős szegmensről van szó, amely ma több súlyos problémával is küzd, amit a hazai pénzügyi rendszer nem tud megfelelő komplexitással kezelni.

Egyre égetőbb kérdés például a hazai családi tulajdonú közepes- és nagyvállalkozásoknál a generációváltás, másrészt a felső tízezer megtakarításait a fejlett piacokhoz képest túlzottan alacsony kockázatvállalás jellemzi.

Emiatt az elmúlt öt évben a tízezer legvagyonosabb család átlagosan 150 millió forint hozamtól esett el – hangzott el a családi vagyonkezeléssel foglalkozó hazai wealth management szolgáltató, az Apelso csoport eseményén, ahol Magyarországon elsőként jelentették be családi vagyonkezelő elindítását.

A felső tízezer család döntően családi vállalkozásból szerezte a vagyonát: ez a szegmens birtokolja a hazai cégérték 50 százalékát.

Mivel Magyarországon mintegy kétezer családi tulajdonú közepes- és nagyvállalkozás többségi tulajdonosa idősebb mint  55 éves, néhány éven belül nemzetgazdasági szempontból is égető kérdéssé válik a generációváltás.

Ezek a cégek ugyanis összesen mintegy 120 ezer főt foglalkoztatnak, és együttesen 6381 milliárd forintos nettó árbevételt és 751 milliárd forintos adózott eredményt produkálnak – ismertette az adatokat Kállay András. 

A legnagyobb kockázatot szerinte a gazdag vállalkozások szempontjából jellemzően a cégvezető, a tulajdonos hirtelen halála, a családi vagyon szétaprózódásának veszélye és a likvidítási gondok jelenhetik. 

A leggazdagabbak sem elég bátrak

A legvagyonosabb családok számára a másik fő kihívást a likvid befektetések esetében látható – a fejlett piacokhoz képest túlságosan alacsony – kockázatvállalás jelenti. A hazai felső tízezer likvid befektetéseit megvizsgálva szembetűnő a kockázatosabb, elsősorban alternatív eszközök meglepően alacsony szintje: míg itthon ezek aránya az összes befektetés csupán mintegy 6 százalékát teszi ki, addig például az Egyesült Államokban az 52 százalékot is elérik – mutat rá az Apelso Trust Zrt. partnere.

Az alacsony kockázatvállalást jelentős részben különböző eszközosztályok – például a kockázati tőke vagy a fejlesztő ingatlanalapok – hiánya okozza itthon, ami diverzifikációs problémához vezet, és összességében jelentősen csökkenheti az elérhető reálhozam nagyságát. Emiatt az Apelso számításai szerint egy-egy család az elmúlt öt évben összesen mintegy 150 millió forinttal kevesebb hozamot érhetett el likvid befektetésein, ami az összes családra vetítve hozzávetőlegesen 1500 milliárd forintot jelent öt év alatt.