Jó hívószó, mágnesként is vonzza a hazai kkv-kat a képzés- és bértámogatás, főleg ha pályázati úton az akár 100 százalékos támogatási intenzitással érhető el. A pandémia és a háború negatív gazdasági hatásai ráadásul alaposan megtépázták a magyar tulajdonú cégeket, így azok ki vannak éhezve a fejlesztési forrásokra. Az Economx úgy értesült, az átmenetileg nem elérhető, de hamarosan újra aktuálissá váló GINOP Plusz 3.2.1-21 felhívásnál küszöbön áll a folytatás bejelentése.

Mi várható a pályázaton?

A várhatóan márciustól újra beadható „A munkavállalók és vállalatok alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítása a munkaerő fejlesztésén keresztül” című pályázatnál az energiaintenzív vállalkozások – azaz a termelő-gyártó ipari cégek jelentős része – 100 százalékos támogatási intenzitást élvezhetnek, amennyiben a képzési palettában van zöld átállást támogató képzés.

Lapunk információi szerint az új konstrukcióban a várható módosítások között az alábbiak szerepelnek:

  • fő cél az eredményességmérési feltételek könnyítése,
  • a hátrányos helyzetű régiók támogatásának ösztönzése,
  • a foglalkoztatás időszakának csökkentése 12 hónapról 6 hónapra,
  • a felsőoktatási mikrotanusítványokat adó képzések támogatásának bevezetése.

Újabb kiírásokra várva

Összességében elmondható, hogy a kkv-szektor zöme elsősorban beruházna, fejlesztene, és az ilyen irányú finanszírozási lehetőségeket keresi, de a képzés- és bértámogatás is olyan irány, amely a reálgazdasági szereplők meghatározó részének érdemi lehetőség. A szakértők több ilyen és ehhez hasonló lehetőséget várnak a folytatásban is 2024-ben és 2025-ben a GINOP Plusztól.