A Copernicus Climate Change Service (C3S) adatai szerint összességében 1,7 °C-kal volt magasabb a hőmérséklet az iparosodás előtti átlaghoz képest, miután négy egymást követő hónapon keresztül  dőltek a hőmérsékleti rekordok. Európában ez volt a rekordok negyedik legmelegebb októbere, a hőmérséklet 1,3 °C-kal volt magasabb az 1991 és 2020 közötti időszak átlagánál.

Samantha Burgess, a C3S, az Európai Unió éghajlatváltozással foglalkozó ügynökségének igazgatóhelyettese elmondta a Euronews-nak, hogy átlag feletti csapadékot hozott Európában a múlt hónap, a Babet vihar északon és nyugaton sújtott, míg az Aline vihar heves esőzést és áradást hozott Portugáliába és Spanyolországba.

Politikai haszonszerzés a nagy zöldítés, a Föld éghajlatát hidegen hagyja

Egy norvég tanulmány szerint a Föld éghajlatát nemigen hatja meg a zöld energiára történő bonyolult és költséges átállás, az inkább egyes érdekköröknek lehet csupán kifizetődő. Bővebben >>>

Az El Niño hozzájárul a hőmérsékleti rekordokhoz?

Bár az El Niño valószínűleg felmelegítő hatással lesz a világra, a C3S szerint a tengerfelszín hőmérsékletei alacsonyabbak maradnak, mint az évnek ebben az időszakában szokott. A tengerfelszín hőmérséklete azonban már azelőtt is magas volt, hogy az El Niño az év elején elkezdett erősödni.

Bár a Párizsi Megállapodás szerint a felmelegedést az iparosodás előtti átlaghoz képest 1,5 °C-ra kell korlátozni, ez évtizedeken át tartó hosszú távú hőmérsékletekre vonatkozik. Ennek a küszöbnek a következő néhány évben történő átlépése nem jelenti azt, hogy ezt a határt átlépték, de minél gyakrabban lépik át a határt, annál távolabb kerül a világ a Párizsi Megállapodás céljának elérésétől.

Egy nemrégiben megjelent ENSZ-jelentés arra figyelmeztetett, hogy az 1,5°C-os globális felmelegedés elkerülésére szolgáló ablak 2030 előtt bezárul, ha nem csökkentik a kibocsátást.