Az eredetileg 2027-ig érvényes megállapodás meghosszabbításáról Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, valamint Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója és Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója számolt be sajtótájékoztatón.

Schmidt Ádám a bejelentéskor elmondta, a versenysorozat jogtulajdonosa a hosszabbítás feltételéül szabta, hogy a 2026-os viadalig elvégezzék a Hungaroring teljes megújítását.

„Terveink szerint év végére megszületik a munkákra vonatkozó közbeszerzési eljárás eredménye, majd a kormány támogató döntése után 2024 elején lép hatályba a szerződés és elkezdődhetnek az előkészületi munkálatok” – mondta az államtitkár.

Fontosak vagyunk 

Stefano Domenicali, a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság elnök-vezérigazgatója szerint Magyarország több okból is fontos a versenysorozat számára, és lényeges, hogy a szombaton bejelentett szerződéshosszabbításnak köszönhetően hosszú távon tudnak számolni a Hungaroringgel.

A sportvezető a magyar újságíróknak Mogyoródon adott exkluzív interjút a 38. Magyar Nagydíj időmérő edzése után, és hangsúlyozta, a szerződés meghosszabbítására vonatkozó tárgyalások „nehezek, de korrektek” voltak, egyben kiemelte a magyarországi promóter és a magyar kormány elkötelezett hozzáállását.

„Magyarország egyrészt azért fontos nekünk, mert az F1 jelenlegi, folyamatosan növekvő népszerűsége közben meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt a tradicionális helyszínek, valamint az úgynevezett új piacok között. Másrészt Európa ezen régiójában hatalmas potenciált látunk arra, hogy még inkább ráirányítsuk a figyelmet a sportágunkra” – mondta Domenicali.

Az 58 éves olasz szakember szerint nem lett volna elég, ha csak 2027-ig számolhatnak a versenynaptárban a Hungaroringgel, ezért is volt fontos, hogy pont kerüljön az egyeztetések végére és a mostani hétvége szombati napján bejelenthessék a 2032-ig szóló megállapodás aláírását.