A hongkongi rendőrség nyomozást indított, miután egy meg nem nevezett vállalat egyik alkalmazottja azt állította, hogy egy deepfake videokonferencia-hívás során rászedték, hogy 200 millió hongkongi dollárt (9,2 milliárd forint) fizessen ki a cégéből csalók részére. A videokonferenciahíváson a vállalat vezető tisztségviselőinek adta ki magát az egyik résztvevő, és arra kérte a sértettet, hogy utaljon át pénzt a kijelölt bankszámlákra.

A rendőrség az ügyet megtévesztéssel történő vagyonszerzésnek minősítette, és a kiberbűnözés elleni egységüket vetették be. Letartóztatás egyelőre nem történt, a nyomozás folytatódik. Baron Chan megbízott főfelügyelő azt feltételezi, hogy a csaló mesterséges intelligenciát használt a munkavállaló becsapására. Mivel a videokonferencián részt vevő személyek úgy néztek ki, mintha valódi emberek lennének, a cég dolgozója az utasítás szerint 15 tranzakciót hajtott végre öt helyi bankszámlára, amelyek összesen 200 millió hongkongi dollárra rúgtak.

A főfelügyelő szerint a csaló előre letöltötte a videókat, majd mesterséges intelligenciát használt, hogy hamis hangokat adhasson hozzá a videókonferencia adásához.

A dolgozó kapott egy üzenetet a vállalat pénzügyi vezetőjétől, amely a bizalmas tranzakciók szükségességéről szólt. „Ebből az esetből láthatjuk, hogy a csalók képesek az online megbeszéléseken is használni a mesterséges intelligencia technológiát, ezért az embereknek ébernek kell lenniük még a sok résztvevős megbeszéléseken is” – jegyezte meg Chan.

Az AI által generált deepfake tartalmak egyre jobban terjednek az interneten, az X közösségi médiaplatform a múlt hónapban kénytelen volt felfüggeszteni a Taylor Swifttel kapcsolatos kereséseket, miután a popénekesnő hamis, pornográf tartalmú képei elárasztották az oldalát. Joe Biden amerikai elnök hangjának hamisított változatát is felhasználták a múlt hónapban a New Hampshire-i előválasztáson szavazóknak szóló robothívásokban.