mesterséges intelligencia (MI) által generált tartalom életünk minden területére való beszivárgása általános aggodalmat váltott ki mind az oktatás mind pedig a képzőművészetek terén. A ChatGPT, a Google Bard vagy a Jasper megjelenése miatt már egy közösségi médián megosztott kép is bizonytalansággal töltheti el a felhasználót, annak eredetisége, eredete miatt. 

Szerencsére azonban számos technológia és eszköz áll rendelkezésre bizonyos online tartalmak származásának megállapítására.

A GPTZero középiskolai tanárok és egyetemi oktatók számára is egyre fontosabbá válik, hiszen ez a detektor meg tudja különböztetni a ChatGPT, GPT4, Bard és más MI modellek által generált szövegeket az ember által készítettektől. 

A GPTZero a feltöltött szöveget több ezer online dokumentummal összevetve elemzi, így érzékeli az MI által generált plágiumot. Ingyesen hozzáféréssel havonta legfeljebb 10 ezer szót tölthetnek fel a felhasználók. – írja az Euronews. 

Hasonló eszköz még a Copyleaks Ai Content Detector, amely 99,1 százalékos pontossággal képes kiszűrni a mesterséges intelligenciával készült szövegeket. A Copyleaks folyamatosan frissül és az angolon kívül több nyelvet is támogat. 

A SynthID a Google egyik újabb fejlesztése, amely lehetővé teszi egy kép vagy műalkotás eredetiségének megállapítását.

Az eszköz digitális vízjeleket ágyaz be a képekbe, amelyek az ember számára láthatatlanok, de az alkalmazás képes kiszűrni őket. A SynthID jelenleg csak néhány Google ügyfél számára érhető el. 

Szerencsére azonban a mesterséges intelligencia által generált képeket a legkönnyebb megkülönbözetni az emberi eredetűektől. Erre példák lehetnek az MI által sokszor vétett hibák képek készítésekor. Ilyen lehet az extra ujjak generálása kezekre, a képek furcsa homályossága vagy a nem megfelelő kontraszt. 

Mennyit fog érni a mesterséges intelligencia a jövőben?

Nagy kérdések, lehet-e még növekedés az AI-részvényekben, mennyit fog érni a mesterséges intelligencia a jövőben?