Évente több mint 10 ezer milliárd dollárra becsüli az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az agrár-élelmiszeripari szektor az emberek egészségére, a környezetre és a társadalomra rótt rejtett költségeit egy az AFP francia hírügynökség által hétfőn szemlézett jelentésében.

A tájékoztatás szerint a 154 országot vizsgáló beszámoló célja az élelmiszer valódi árának megállapítása annak érdekében, hogy hozzáigazíthassák az adózási és a segélyezési rendszereket, valamint a jogszabályokat.

A rejtett költségek mintegy 73 százaléka a rossz táplálkozási szokásokra vezethető vissza, példaként pedig a feldolgozott, illetve szénhidrátokban gazdag ételeket említik,

amelyek elhízáshoz és cukorbetegséghez, valamint a munkaerő termelékenységének csökkenéséhez is vezethetnek.

Ezek a problémák különösen a magas jövedelmű országokban élőket érintik, míg az alacsony jövedelmű országokban elsősorban az agrár- és élelmiszeripari szektorban dolgozók érzik meg a szektor negatív hatásait – emelték ki a beszámolóban.

A szektor rejtett költségeinek körülbelül 22 százaléka a környezettel kapcsolatos a jelentés szerint, amelyben a többek között kiemelik az üvegházhatásúgáz-kibocsátást, az erdőirtást és a mértéktelen vízhasználatot. Az összeállítók felhívják a figyelmet, hogy a jelenségben minden ország érintett és hozzáteszik, hogy a becsült költségek vélhetően így is jóval a valós arányok alatt maradnak.

A FAO elemzése szerint 2020-ban ezek a rejtett költségek elérték a 12 700 milliárd dollárt, azaz a globális GDP tíz százalékát.

A római székhelyű szervezet részéről mindazonáltal aláhúzták, hogy néhány tényezőt – például a növényvédőszereket, amelyeknek egyaránt vannak negatív és pozitív hatásai, valamint a talajromlást – nem vették figyelembe a felmérés előkészítése során.

A jelentésben emlékeztetnek arra, hogy az egészségesebb és fenntarthatóbb étrend hosszútávon növeli a termelékenységet és magasabb jövedelmet jelent a háztartásoknak.

Emellett felhívják a figyelmet, hogy

a kormányoknak adókedvezményekkel és jogszabálymódosításokkal kell ösztönözniük a gazdákat és az élelmiszergyártókat a szektorban használt bevett, ám káros gyakorlatok elhagyására.

A FAO bejelentette továbbá, hogy 2024-es jelentésében a rejtett költségek csökkentésére vonatkozó ajánlásokat is meg akar fogalmazni.

 

Vagy pazarolunk vagy spórolunk: szinte nincs átmenet

Példátlan átalakulásokon ment át a kereskedelem az utóbbi években, szinte minden eddigi gyakorlatot újra kell gondolni. Bővebben --->