A tervezett módosítás a Magyar Élelmiszerkönyv tejfölre vonatkozó előírását érintené, és abból a tervezetből derül ki, amelyet hétfőn társadalmi vitára bocsátottak, szúrta ki a Telex.
- Az új szabály kimondaná, hogy a tejfölnek megfelelő számú tejsavó-baktériumot tartalmazó élőflórával kell rendelkeznie, vagyis csak az erjesztett, nem utóhőkezelt termékek maradhatnának a polcokon „tejföl” néven.
- Az utóhőkezelésen átesett változatokat ezentúl csak „utóhőkezelt savanyú tejszínkészítményként” lehetne forgalomba hozni.
A gyártók és a forgalmazók egyéves türelmi időt kapnának az átállásra, hogy a címkézést, csomagolást és termékmegnevezést módosítsák.
Kapcsolódó
A lépés célja, hogy a fogyasztók pontosabb tájékoztatást kapjanak, és ne keverjék össze az élőflórás tejfölt a tartósított, hasonló állagú termékekkel. A boltokban nemcsak azok a termékek hasonlítanak megtévesztésig a tejfölre, amiket most lefokoznának, hanem például azok is, amik nem állati, hanem növényi zsiradékkal készülnek - derül ki a cikkből.
Kövesse az Economx.hu-t!
Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!
Legolvasottabb
Már kimondhatjuk, egyre biztosabb, itt biztosan lesz hó karácsonykor
Döbbenetes mi derült ki a Covid-oltásokról, brutális mellékhatásokra figyelmeztetnek a szakértők
Kiszámolták: így teljesít egymillió forint FixMÁP és MÁP Plusz állampapírban
Sok autós már csak akkor veszi észre, amikor késő: ez történik a kocsival, ha erre nem figyelünk oda
Csendben lekapcsolnak: mobilok ezrei válnak használhatatlanná
Borzasztó tragédia a Városligetben: meghalt Csudai Sándor fotóriporter
Újabb sokk a bevásárlásnál: már ezek a kedvenceink is érintettek
Megérkezett a friss mérés: így áll Orbán Viktor, színt vallottak az erdélyi magyarok
Olyan ajándékot kapnak a One ügyfelei, amire nem is számítottak