A cégek bedőlési, fizetésképtelenségi aránya folyamatosan emelkedik és ismét negatív csúcsokat döntött. Míg egy éve 3,18 százalék volt a bedőlési arány, addig most 3,43 százalék, és valószínűleg ennek a tendenciának még nincs vége, mivel újabb gazdasági nehézségekkel kell a vállalati szektornak szembenéznie − állapította meg a Dun & Bradstreet Hungária Kft. (D&B) idei harmadik negyedéves elemzésében.

A fizetésképtelenségi eljárások (csőd, felszámolás) mellett a végelszámolások száma is jelentősen megemelkedett idén. Végelszámolás esetén ugyan a tulajdonos saját döntése, és nem a hitelezők külső kényszere, hogy nem folytatja a cég tovább tevékenységét. Míg tavaly naponta átlagosan 40 cég ellen indult végelszámolás, addig 2011-ben 62 ilyen bejegyzés történik naponta, ami jelentős emelkedés.

A legmagasabb bedőlési arányú cégek listáján nagy átrendeződés történt, mivel a textiliparral, az adminisztratív és szolgáltatástámogató tevékenységgel (például gépjárműkölcsönzés, munkaerő-kölcsönzés, utazásközvetítés)  foglalkozó iparágak fizetésképtelenségi aránya jelentősen megnőtt az elmúlt 12 hónapban. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás szektorban tevékenykedő cégek fizetésképtelenségi aránya is jelentősen emelkedett egy év alatt.

A  legkockázatosabb iparágak listáját már hosszú ideje az építőipar  vezeti, és az elmúlt évben tovább emelkedett (5,7 százalékról 6,09  százalékra) a fizetésképtelenség valószínűsége. Nemcsak az eddig  rosszul szereplő, hanem a korábban még jól teljesítő iparágak bedőlési  aránya is nő, ami a gazdasági helyzet további romlására utal − figyelmezetett a D&B. A  folyamatosan növekvő és negatív csúcsokat döntő bedőlési arány,   kiegészülve a robbanásszerűen megnőtt végelszámolásokkal, nagyfokú   óvatosságra int − áll az elemzésben.

A tíz legnagyobb bedőlési arányt felmutató iparág
20112010
SzektorÉves bedőlési arány (%)
11Építőipar6,09
210Textilipar4,77
36Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás4,70
42Fafeldolgozás (kivéve: bútor), fonottáru gyártása4,67
54Gépjármű, motorkerékpár kereskedelme, javítása4,55
69Nagykereskedelem (kivéve: jármű, motorkerékpár)4,53
75Szállítás, raktározás4,52
814Adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység4,50
98Fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása4,44
1012Gumitermék gyártása4,24
Forrás: D&B