Jogosnak és érvényesnek ítélte az elektronikus jegyrendszer megvalósítására kötött vállalkozói szerződés 2018-as azonnali hatályú felmondását a Nemzetközi Gazdasági Kamara (ICC) mellett működő választott bíróság a fővárosi e-jegy rendszer ügyében 2021 szeptemberében indított perben.

A testület az iratok megtekintése, illetve az informatikai és jogi szakértők tavaly őszi meghallgatása után idén januárban egyezségi tárgyalásra hívta fel a feleket, ami lényegében azt jelenti, hogy a feleknek a bírók által előre meghatározott jogi és pénzügyi kereteken belül kellett egyezséget kötniük.

A Népszava emlékeztet, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több tételben összesen 45,5 millió euró plusz kamatok (összesen több mint 25 milliárd forint) megfizetését kérte. Ezzel szemben állt a budapesti elektronikus jegyrendszer tervezésére, megvalósítására és üzemeltetésére 91 millió euróért vállalkozó német Scheidt & Bachmann GmbH (S&B) 24,4 millió eurós (nagyjából 9,5 milliárd forintos) kárigénye.

A bírák elfogadták a BKK jogi érvelését a német céggel 2015-ben aláírt vállalkozói kontraktus felmondására, így az S&B-nek vissza kell fizetnie az előlegbe kapott 3,8 millió eurót és kamatait, összesen 5,95 millió eurót (körülbelül 2,3 milliárd forintot).

A BKK további követeléseit azonban nem tartotta indokoltnak a bíróság, a testület elnöke szerint a BKK „túlnyomórészt, majdnem kizárólag” magának köszönheti, ami történt.

A választott bíróság a német cég BKK-val szembeni követeléséből annyit talált megalapozottnak, mint amennyit az S&B-nek meghiúsulási kötbérként a BKK felé kellett volna fizetnie, így a felek végül abban állapodtak meg, hogy az S&B nagyságrendileg csak az előleget fizeti vissza kamatostól, a többi követelés kiegyenlíti egymást. 

A főváros így a hivatalosan leírt több mint 10 milliárdos veszteség nagy részét végleg elbukta az e-jegy-projekten.