Egy hét múlva elindul Magyarország első alternatív oktatási népszavazása, ahol 16 éves kor felett bárki véleményt mondhat a magyar oktatási rendszer hét legsúlyosabb kérdésben. Online már október 20-tól lehet szavazni, míg október 23. és 30. között az ország minden megyéjében, Budapesten pedig húsznál is több helyszínen szavazhatnak személyesen az érdeklődők.

Az aHang és az Egységes Diákfront által közösen szervezett alternatív népszavazást mintegy ezer aktivista és önkéntes fogja lebonyolítani országszerte. Szalóki Viktor, az aHang szóvivője elmondta:

jelenleg is zajlik a segítők felkészítése és a szervezés, hogy a lehető legtöbb helyen biztosítsák a voksolást.

A pontos helyszínekről az alternatív népszavazás honlapján, a 7IGEN.hu oldalon lehet majd tájékozódni.

Az Egységes Diákfront a szavazással kapcsolatban kiemelte:  ha a kormány fél attól, hogy megkérdezze az embereket, mit gondolnak a magyar oktatás helyzetéről, akkor majd ők megteszik. A cél, hogy megmutassák, hiába lehetetlenítették el az összes oktatással kapcsolatos népszavazási kérdést, az emberek igenis véleményt akarnak mondani a rendszerről.

Szeretnék elérni, hogy legalább 200 ezer ember vegyen részt az alternatív népszavazáson, hogy nyomást tudjanak gyakorolni a kormányra.

Magyarország első alternatív oktatási népszavazásához számos támogató szervezet csatlakozott: köztük a Szülői Hang, a Dialógus az Oktatásért, a Civil Közoktatási Platform, a Civil Bázis, a Pedagógus Egység, a Hívatlanul Hálózat, a Számoljuk együtt Mozgalom, a MENŐK Egyesület, az Egységes Szülői Front, a Társaság a Szabadságjogokért, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Padtársak Miskolc, a Függetlenek SZIVE (Függetlenek A Szinva Városáért Egyesület), az Oktatói Hálózat, az Országos Közös Akarat és az ADOM Diákmozgalom is.

A szülők több mint fele érzékeli a tanárhiányt

A válaszadók több mint fele szerint a gyerekének órái maradnak el azért, mert nincs elég szaktanár, ez derül ki a Publicus Intézet friss reprezentatív kutatásából. Bővebben --->