Veszélyesen lecsökkent a befektetési alapokban a készpénz állománya és ez egy komolyabb tőzsdei korrekciónak is megágyazhat a a hatalmas száguldás után - derül ki a Bank of America friss alapkezelői felmérésének eredményéből. A 224, összesen 645 milliárd dollár sorsáról döntő szakember kezelésében lévő portfóliókban júniusban már csak 3,9 százalék volt a készpénz átlagos aránya, ami jóval a historikus átlag alatt van, s ezzel elérte az eladási jelzésnek kikiáltott 4 százalék alatti zónát.

A befektetési bank elemzői szerint az elmúlt évtizedekben amikor a készpénz aránya ilyen alacsony szintre zuhant, akkor az S&P 500-as részvényindex átlagosan 3,2 százalékos csökkenést produkált a következő egy hónapban, de volt jó néhány esetben példa ennél vaskosabb korrekcióra is. A szakemberek eközben rettenetesen optimisták a részvénypiac további kilátásaival kapcsolatban. Döntő többségük, közel 80 százalék nem vár 10 százaléknál nagyobb korrekciót az árfolyamokban a következő fél év során, s alig 2 százalék azok aránya, akik egy medvepiac kialakulását reálisnak vélik. Ez utóbbi 20 százaléknál nagyobb esést jelentene a vezető részvényindexekben.

A globális gazdasági kilátások is jók a szakértők szerint, visszaesés, azaz recesszió 68 százalékuk szerint 2024 előtt nem is várható. Ugyanakkor a szakértők 68 százaléka meg volt győződve arról, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed augusztus-szeptember előtt nem helyezi kilátásba agresszív, havi 120 milliárd dolláros kötvényvásárlási programjának csökkentését. Ehhez képest a jegybank Nyíltpiaci Bizottságának tegnapi ülésén ugyan egyhangúan a program fenntartása mellett szavaztak, azonban az azt követő sajtótájékoztatón Jerome Powell elnök elismerte, hogy megindult az eszmecsere annak szigorításáról. Nem csoda, hogy a dollár erősödéssel reagált a fejleményre.

A hozamgörbe nem jelez veszélyt

Jelenleg a befektetők 59 százaléka számít arra, hogy az amerikai hozamgörbe meredekebbé válhat, januárban még 80 százalék feletti ez az arány. Az elmúlt 20 évben többször is volt példa arra, hogy az ilyen típusú várakozások egy csúcsot követően esni kezdtek, ilyen volt a Lehman csődje 2008-ban, vagy a "Taper Tantrum" 2013 augusztusában. Ez utóbbi (magyarul néha Szűkítési Hisztinek nevezett) folyamat volt az, amikor a Fed kvantitatív lazítási programjának szűkítésére vonatkozó várakozások miatt hatalmas eladási hullám söpört végig a tőkepiacokon néhány hét leforgása alatt.

Az amerikai 10 éves hozamok jelenlegi, 1,5 százalék körüli szintjét egyelőre senki nem tartja veszélyesnek a tőzsdére. A többség szerint 2 százalék felett található az a szint, ami már egy komolyabb, akár 10 százalékos eséssel járó eladási hullámot is beindíthat a tőzsdén. A bitcoint változatlanul egy nagy lufinak tartja a többség, 81 százalékuk szerint indokolatlanul magas annak árfolyama. A részvények közül a legkedveltebbek jelenleg újra a technológiai cégek papírjai lettek, ezen kívül az európai társaságok azok, amelyekből jóval az előírt szint felett tartottak portfólióikban. Eközben immár harmadik hónapja zsinórban csúcson van azok aránya, akik a felmérés szerint felülsúlyozzák a részvényeket.

Ami nagy változás az előző hónaphoz képest, az az, hogy immár nem a bitcoin és a technológiai cégek vásárlását tartják annak a pozíciónak, amelyet a legtöbb piaci szereplő felvett. Jelenleg a legzsúfoltabb kereskedési ötletnek a nyersanyagok vásárlását tartják. Ami viszont állandósulni látszik, az az inflációtól való félelem. Immár negyedik hónapja látják az alapkezelők ezt a piacokat fenyegető legnagyobb kockázatnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!