Kapituláció közeli állapotot mutatnak a befektetők pozíciói, erre utal az amerikai aktív alapkezelők szövetsége (NAAIM) felmérésének legújabb adatai. A felmérés szerint tagjaik körében szerda délutánra 9,91 százalékra csökkent a portfóliók nettó vételi kitettsége az S&P 500-as részvényindex irányában. Ez annyit tesz, hogy az átlagos alapkezelő portfóliójában szinte teljesen levágta az S&P 500-as részvényindex irányában vételi pozícióját, s átmenekült készpénzbe, vagy ahhoz közeli eszközbe.

Mivel a felmérésben nem csak mindkét irányú pozíciót nyitó alapok, hanem csak vételekkel operáló hagyományos alapok is részt vesznek, ezért ez azt jelenti, hogy a szereplő többsége lehetőségeihez mérten a piac további esésére készült fel. A felmérés eredménye annak története során nagyon kevés esetben mutatott ennél alacsonyabb értéket. Utoljára 2011 őszén volt erre példa, akkor a mutatószám a negatív tartományba süllyedt, s akkor egyben az a rövid medvepiac végét, mélypontját is jelentette.

Pozicionáltság és S&P 500
Kép: Napi.hu


A 2007-2009-es medvepiacon többször is kialakult a jelenlegihez fogható pesszimista pozicionáltság a szereplők körében. Akkor azok ciklikus pozitív fordulatot nem tudtak hozni a részvénypiacon, azonban az ilyen helyzetekben általában lokális mélypontot ütött a piac, s egy kisebb nagyobb hevességű medvepiaci rally követte az ilyen helyzeteket. Így, ha csak a pozicionáltságot vesszük alapul, ez arra utaló jel lehet, hogy a nagy eséseket követően ha átmenetileg is, de talán megnyugodhat egy kicsit a piac. Persze a szereplők pozicionáltsága csak az egyik tényező, amely az árfolyamok alakulását meghatározza a részvénypiacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!