Reménytelen ügy: ha az USA belelendül a kereskedelmi háborúba, nincs arra elméleti bizonyíték, hogy a mérlegek javulásán kívül tartós változás történne a gazdaságban, azaz ettől nőne a versenyképesség vagy javulna a munkapiac, legfeljebb annyi érnek el, hogy erősödik az infláció, amely viszont lépéskényszerbe hozza a Fedet - mondta Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. elnöke.

Valódi megoldást szerinte az hozhatna, ha a gazdaságpolitikák finom változtatásával a nagy aktívumot elérő gazdaságok fokozatosan csökkentenék a többletet. Eközben azonban Donald Trump elnök aktivitást az is fokozza, hogy jönnek a választások, valamint "kinéz neki" a közeljövőben egy impeachment-eljárás is - így új hírek gyártásával menekül előre, erre pedig rövid távon kiváló lehetőség egy kereskedelmi háború részleteit napról napra tweetelgetni.

Személy szerint én a gazdasági recessziót 2019 végére várom, mivel pedig a tőzsde a makrogazdasági folyamatokat 10-12 hónappal jelzi előre, könnyen lehet, hogy a mostani kisebb visszaesések már ezt jelzik előre. Márpedig a 2009 óta tartó piaci fellendülés a valaha volt leghosszabb, viszont nem volt túl robusztus, miközben az eladósodottság folyamatosan nőtt eközben. Márpedig egy eszkalálódó kereskedelmi háború lehet egy gyújtózsinór, amely tényleg berobbantja a válságot.

Ha pedig tényleg közel a válság, az ECB-nek nem lesz ideje a QE befejezésére, és bármiféle kamatemelésre - sőt a húszas évek egy újabb mennyiségi lazítási időszakot hozhatnak el Európában - véli Jaksity. Mindez pedig tovább erősíti a dollárt.

A fejlődő piacok már a válság közelében járnak, ezt jelzi, hogy idén az év eleje óta 19 százalékot esett dollárban számolva a fejlődő piaci index - állapította meg Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója. Ezt a folyamatot a korábbi tapasztalatok alapján legfeljebb a Fed kamatemelési ciklusának lelassítása állíthatja meg. A jó hír azonban az, hogy nagyok a különbségek a fejlődő piacok között - mondta Gyurcsik. A közép-európai régió ennél jobban áll, ezért is indítanak egy régiós részvényalapot.

A brexit ügyében immár két éve nem történik semmi, nincs ugyanis London és Brüsszel között semmilyen alku, kölcsönös kedvezmény vagy előrelépés - summázta a helyzetet Kovács Krisztián, a Concorde Értékpapír Zrt. brokerage és befektetési üzletágvezetője. Ráadásul az EU célja a britek megbüntetése és az újabb uniós kilépések megelőzése. Mindehhez pedig az EU semmi más nem csinál, mint a négy szabadság elvét kéri számon.

A fundamentumok nem indokolják a forint látványos, az utóbbi napokban a török lírát is felülmúló gyengülését - az alapvetően a monetáris politikára vezethető vissza- mondta Samu János, a Concorde elemzési vezetője. Véleménye szerint az MNB múlt heti kis változtatása nem győzte meg a tőkepiacokat, a monetáris döntéshozók pedig egyelőre nem tudják, hogyan váltsanak a kommunikációban (a korábbi ugyanis a tőkebeáramlás kezelésére volt kitalálva) és elővezessék azt, hogy hamarosan előkerülhet a kamatemelés témája is. Márpedig okos kommunikációval - például a kamatfolyosó szimmetrikussá tételével - megelőzhető volna az alapkamat kényszerű emelése.

Márpedig az árfolyam gyengülése, az olajár emelkedése és a bérek dinamikus növekedése egyszerre hat az inflációra. Az elemző szerint az MNB-nek szerencsés volna kinyilvánítani, hogy már őt is zavarja a gyenge forint. Ha az euróval szemben állandósulna 330-as forintárfolyam, az önmagában egy év múlva 4 százalék környékre vinné az inflációt - mondta Samu. Eközben a költségvetés számára nem probléma egy tervezettnél magasabb infláció: egy százalékpont többletinfláció 0,1-0,2 százalékos többletet jelent a büdzsé számára - mondta az elemző lapunk kérdésére.

Várakozása szerint ha az MNB a közeljövőben lép és a piacok is hitelesnek tartják, az árfolyam visszatérhet a korábbi sávba.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!