Elfújta az immár egy hete tartó forinterősödést az őszi szél. Az euró ára szerdán 403 forint fölé ugrott ismét, pedig szeptember 7. óta 400 alatt volt a keresztárfolyam. A dollár még nagyobb mértékben drágult, 405 fölött is járt.

A Stooq.com adatai szerint 13:45-kor már 403,3 forintba került az euró, a dollárt pedig 403,467-es árfolyamon jegyezték.

"Ma ismét forintgyengülés indult, miután a nemzetközi sajtó lehozott egy cikket, miszerint az Európai Bizottság nagy valószínűséggel szankciós szakaszba léptetheti a jogállamisági eljárást, de ez még nem jelenti automatikusan a források megvonását. Ezzel viszont a 399,62-es szint fölé került az árfolyam, egyelőre az 50 és a 30 napos mozgóátlag állította meg, melyek 401-402 között húzódnak. Ha ezt az ellenállást is átlépi a jegyzés, ismét a 405-406-os tartomány kerülhet célkeresztbe. Délután az Európai Parlamentben vita lesz a magyar jogállamiság kérdéséről, 15:30-kor lesz a tájékoztató, ez nagyobb mozgásokat indíthat el" - közölte az Equilor. 

Az sem kedvez a forintnak, hogy a Nomura szerint a magas infláció miatt az amerikai jegybank szerepét is betöltő Fed a jövő héten 100 bázisponttal is emelheti a jelenleg 2,5 százalékos alapkamatot. Ilyen drasztikus lépére utoljára 1980-ban szánta el magát a Fed. Ez a dollár erősödését okozta, ami nem kedvez a feltörekvő piaci valutáknak. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.