Hiába kezdte stabilan a hetet a forint (reggel még 392,3 forint volt egy euró), a Kormányinfó alatt fokozatosan emelkedik a keresztárfolyam, s még nincs is vége a kabinet tájékoztatójának, már 394,4 forint fölött is járt az euró. Rövid időn belül tehát 2 egységgel mozdult el a magyar deviza kurzusa az euróval szemben. 

A negatív reakciót egyértelműen a bejelentett kormányzati intézkedések váltották ki, bár első reakcióként a Mol és az OTP részvényeket büntették a befektetők, kicsi fáziskéséssel rátaláltak a forintra is.

Euró-forint árfolyam mozgása
Euró-forint árfolyam mozgása
Kép: Economx.hu

A legfontosabb üzenetek, hogy az ukrajnai háború nyerteseinek védelmi hozzájárulást kell fizetniük, ez a kötelezettség a bankok mellett az energetikai vállalatokra is vonatkozik. Az idei évre közel 400 milliárd forintos bevételt jelent a védelmi hozzájárulás kapcsán az extraprofitadó. A tranzakciós illeték mértéke 0,45-re emelkedik, 0,3-ről. A plafont tízezer forintról húszezer forintra emelik, a készpénzfelvételnél marad a 150 ezer forintos ingyenes felvétel, ezen felül 0,9 százalékos illeték lesz. 

A forint piacán két dolgot reagálhattak le a befektetők:

  • a költségvetés konszolidációjaként értelmezhető az adóemelés, ami pozitív
  • negatív viszont, hogy nem piacbarát döntések születtek

Frissítés: nincs megállás, tovább ütik a forintot, az euró árfolyama már a 395-ös szinten is átlépett. Reggel még 392,2 felett volt a keresztárfolyam, így a napon belüli elmozdulás egyre csúnyábban fest. Kérdés gyengül-e tovább a hazai deviza, vagy a piaci szereplők innen kivárnak és a keddi inflációs adat alapján vesznek fel új pozíciókat. 

A miniszter élőben kért bocsánatot a forint bedőlése miatt

Még ebben a felgyorsult, mindenütt jelenlévő online világunkban is ritkán fordul elő, hogy egy miniszter szeme láttára, a nagy nyilvánosság előtt zuhan be a nemzeti valuta, és arra még reagálni is tud. Ezen a héten ez is megtörtént. Visszatekint az elmúlt hét legfontosabb eseményeire az Economx.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!