Az egyik jegyet az Értékpapír-Tulajdonosok Német Védegylete (DSW) és az IVA nevű kutatóintézet közös tanulmánya osztotta ki, amely kimutatta, hogy tíz éves összehasonlításban csak a vizsgált aktív kezelésű alapok 27,5 százaléka teljesítette túl a saját benchmarkját (irányadó hozammutatóját). Ebből a szerzők azt a következtetést vonják le, hogy a megtakarítók jobban jártak volna, ha inkább saját maguk fektetik be a pénzüket, és nem bízzák azt alapkezelőkre, drága pénzért.

A húsz éves adatsorok sem mutatnak sokkal jobb képet. A szerzők azért megjegyzik, hogy a számokat érdemes csoportosítva is vizsgálni, és a mezőnyben vannak egyértelműen szépen felülteljesítő alapok is. Érdekes még, hogy általában rossz eredményeket érnek el az olyan alapok, amelyek valamilyen divathullám nyomán rövid távra jöttek létre, ám benchmark körüli, sokszor attól csak kissé elmaradó a teljesítménye a hosszú távra befektető alapoknak. (Érdemes a cikkhez hozzátenni, hogy a különböző értékpapír- és más indexek nem tartalmaznak költséglevonásokat, az alapoknak viszont mindig vannak kiadásai. Ezért ha valamelyikük bruttó hozama pontosan el is éri a benchmarkot, nettó hozama törvényszerűen alatta fog maradni.)

A másik, még kellemetlenebb piros lapot az IBM Institute for Business Value mutatta fel, amely arra a következtetésre jutott a globális alapkezelési iparággal kapcsolatban, hogy évente feleslegesen éget el 1300 milliárd dollárt, ami a világ gazdasági teljesítményének mintegy két százaléka - írja több német lap. A "Financial Markets 2020" mevű tanulmányukban még rosszabb eredményre jutottak, mint a másik csapat. Szerintük, például az utóbbi 20 évben a német piacon, csak 15 százalék az alapkezelők "sikerrátája", ennyien verték meg a vezető indexet. (Tíz évre visszatekintve viszont sokkal jobb, 40 százalékos értéket hoztak ki, de ez még mindig azt jelenti, hogy a felének sem sikerült...)

Ezekből a számításokból és a magas alapkezelői díjakból vonják le azt a következtetést, hogy a költségeket feleslegesen állják az ügyfelek, és állítják, hogy kidobott milliárdokról van szó. Szerintük az ügyfelek emiatt idővel el is fordulhatnak az alapkezelő-üzletágtól, esetleg az indexkövető, nagyon alacsony költségekkel dolgozó ETF-ek felé fordulhatnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!