A magas államadósság miatt Írország gazdasága nagyon érzékeny a külső sokkokra és épp ezért nagyon negatív hatással lenne ha Nagy-Britannia megegyezés nélkül lépne ki az Európai Unióból. A veszélyre Conor O'Kelly, az ír államadósság kezelő hivatal vezetője hívta fel a figyelmet a Financial Times tudósítása szerint, aki azt hangsúlyozta, az ország csak úgy tudja leépíteni hatalmas adóssághegyét, ha folyamatosan, fokozatosan csökkenti azt. Ebbe azonban nem fér bele, hogy átmenetileg emelkedjen az államadósság.

Az ír államadósság a 2008-as pénzügyi válság idején ugrott meg jelentősen. 2007-ben még a GDP 23,9 százalékát tette ki a nagysága, 2012-re már 119,5 százalékon állt. Innen sikerült azt jelentősen leépíteni, és 2017-re már 75 százalék alatt állt.

Az ír gazdaság áll az uniós tagállamok közül a legszorosabb kapcsolatban az Egyesült Királyság gazdaságával, így azt érintené közvetlenül a legrosszabbul egy megegyezés nélküli brexit. Ennek ellenére O'Kelly elmondása szerint a kötvénypiac egyelőre meglehetősen bizakodónak mutatkozott az ország kilátásaival kapcsolatban, szerinte azért, mert a befektetők bíznak abban, hogy a kormány képes lesz kezelni a brit kilépés negatív hatásait.

Paschal Donohoe, Írország pénzügyminisztere a múlt héten figyelmeztetett, hogy 85 ezer munkahely szűnhet meg az országban, ha megegyezés nélkül zajlik le a brit kilépés. Az ország a válság óta tavaly produkálta az első pluszos költségvetési évét, azonban ez újra megváltozhat egy "no-deal" brexittel, ami 2023-ig az államadósság növekedését vonná maga után. Szerinte ebben az esetben a következő négy évben 27 milliárd euróval nőne az ország államadóssága, amely abszolút értékben még mindig a legnagyobbak közé tartozik Európában.

O'Kelly a kormányba vetett bizalom mellett más okot is lát a befektetők eddigi relatív nyugalmára. Szerinte egyelőre az a meggyőződés, hogy az ír gazdaság meglehetősen ellenállónak bizonyul majd a brexit hatásaival szemben. Az ír adósságszolgálat nagysága, ha nem jön közbe kedvezőtlen fejlemény, a jelenlegi feltételek mellett 2020-ra évi 4,5 milliárd euróra esne a mostani 5 milliárd euróról, ami három év alatt 3 milliárd eurós csökkenésnek felel meg.

A befektetők egyébként az ír gazdasággal kapcsolatban nem csak a brexit miatt szoktak aggódni, hanem a nemzetközi vállalati nyereségadó szabályok miatt is. A kedvező feltételek miatt ugyanis sok nagy nemzetközi cég központja van az országban, azonban ha ez a helyzet megváltozna, akkor jelentősen csökkennének az ír állam bevételei is. O'Kelly szerint ugyanakkor a külföldi befektetők eddig jellemzően csak érdeklődtek az ez irányú kockázatokról, azonban az ír kötvények árazása nem azt mutatja, hogy valóban tartanának tőle. Igaz, a külföldi befektetők hangulata nagyon hamar meg tud változni, ami korántsem mindegy az ország számára, hiszen államadósságának 90 százaléka az ő kezükben van. O'Kelly úgy látja, hogy ha nem lesz megegyezés nélküli brexit, akkor az ország minden további nélkül eleget tud tenni kötelezettségeinek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!