A kutatás során megjelent ugyanakkor az torzító tény, miszerint a modellt javarészt fehér emberek képeivel „tanították.” A Psychological Science című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a kísérlet során a kutatók 100 valódi és 100 mesterséges intelligencia által generált fehér arcot mutattak be kutatásban résztvevő fehér felnőtteknek.

A 124 alany a generált képek 66 százalékát tartotta valódinak, miközben 51 százalékos arányban ismerték fel a valódi képeket.

A színes bőrű arcok esetében egyformán 51-51 százalékos az arány.

Egy második, 610 résztvevős kísérlet során a felnőttek a mesterséges és az emberi arcokat különböző jellemzők alapján értékelték, anélkül, hogy tudtak volna arról, hogy a képek között vannak olyanok, amiket a mesterséges intelligencia generált. A kutatók az arctér elméletet használták az egyes arcjellemzők meghatározásához.

A résztvevők válaszai azt mutatták, hogy a nagyobb arányosság, az ismertség és a kevésbé megjegyezhetőség tényezői ahhoz a téves meggyőződéshez vezettek, hogy azok a képek is valódi emberi arcokat ábrázolnak, melyeket mesterséges intelligencia generált.

Mindeközben a kutatók egy olyan gépi tanuló rendszert fejlesztettek ki, ami 94 százalékos eséllyel helyesen ismeri fel a kép eredetét – írja az IT Business.

A tanulmány megállapításai szerint aggasztóak az eredmények a társadalmi előítéletek állandósulásával és a faj és az ember észlelésének összemosásával kapcsolatosan. Az Amszterdami Egyetem társelemzője szerint az online terápiától a robotikáig messzemenő következményei lehetnek a jelenségnek, míg az Aberdeeni Egyetem másik társszerzője azt hangsúlyozta, hogy fontos lenne a kezelni a mesterséges intelligenciában az előítéleteket.

Élő énekesek hangját lopja el dalszerzéshez a mesterséges intelligencia

Tarthatatlanná kezd válni a helyzet, miután a mesterséges intelligencia hangmintákból készít dalokat. A nagy zeneipari vállalatok már megkezdték az egyeztetéseket a jogdíjak miatt.
Bővebben--->