Nyilatkozatban tiltakozott az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a több uniós tagállamban észlelt, a Ghostwriter nevet viselő személyhez vagy csoporthoz, valamint az orosz államhoz kötött rosszindulatú kibertevékenységek ellen.

Josep Borrell elfogadhatatlannak nevezte ezeket a kibertámadásokat, amelyek az unió integritását, biztonságát és demokratikus értékeit fenyegetik. A támadások parlamenti képviselőket, kormányzati tisztviselőket, politikusokat, a sajtó munkatársait és a civil társadalom képviselőit célozzák: feltörik személyes fiókjaikat és ellopják az adataikat.

Az Európai Unió nevében közzétett nyilatkozat szerint az Európai Unió elítéli az ilyen kibertámadásokat, és azok azonnali beszüntetését sürgeti. Az uniós főképviselő emellett felszólította Oroszországot, hogy legyen felelős állami szereplő a kibertérben.

A német szövetségi kormány szeptember elején szólította fel az orosz kabinetet, hogy haladéktalanul állítsa le azokat az informatikai támadásokat, amelyek Németország biztonságát és a demokratikus akaratformálás folyamatát veszélyeztetik, ötvözve a hagyományos kibertámadásokat dezinformációs és befolyásolási műveletekkel. Andrea Sasse, a német külügyminisztérium szóvivője azt mondta, a szövetségi kormány megbízható értesülésekkel rendelkezik arról, hogy a Ghostwriter tevékenysége az orosz állam kibertevékenységéhez, konkrétan pedig a katonai hírszerzéshez, a GU-hoz köthető.