"Kérlek, tudasd velük, ha szeretnéd a repülőgépeden" - írta Musk egy csütörtöki tweetben, hozzátéve, hogy a Starlink alacsony késleltetésű ~fél gigabites összeköttetést adhatna a levegőben a légitársaságoknak. A Starlink a vállalat terve egy több ezer műholddal összekapcsolt internethálózat kiépítése, amelynek célja, hogy nagy sebességű internetet biztosítson a fogyasztóknak a bolygó bármely pontján. A SpaceX eddig 1740 Starlink-műholdat bocsátott fel, és a hálózatnak 14 országban több mint 100 000 felhasználója van, akik részt vesznek a nyilvános bétatesztben, a szolgáltatás ára havi 99 dollár.

Jonathan Hofeller, a SpaceX alelnöke az év elején azt mondta, hogy a vállalat "több" légitársasággal is tárgyalásokat folytat a Starlink fedélzeti Wi-Fi-szolgáltatással való bővítéséről, és megjegyezte, hogy a cégnek van egy "fejlesztés alatt álló légi közlekedési terméke" - írja a CNBC.

A légitársaságok műholdas szélessávú szolgáltatókkal dolgoznak együtt a fedélzeti Wi-Fi-szolgáltatás biztosítására, a Viasat és az Intelsat - utóbbi megvásárolta a Gogo kereskedelmi repülési üzletágát - két ilyen cég, amelyek olyan légitársaságok járatain biztosítanak csatlakozási lehetőséget, mint a Delta, a JetBlue, az American Airlines és a United. Míg azonban a meglévő szolgáltatások távoli pályán keringő műholdakat használnak, a Starlink műholdak a Földhöz közelebb keringenek, így gyorsabb letöltési sebességet és nagyobb sávszélességet biztosíthatnának az utasoknak.

Musk korábban azt mondta, hogy jelenleg a hatósági engedélyeztetésen múlik az ütemterv, hogy a Starlinket mikor használhatják a légitársaságok, mivel a szolgáltatást "minden egyes repülőgéptípushoz egyesével engedélyeztetni kell".

"A [Boeing] 737-esre és az [Airbus] A320-asra összpontosítunk, mivel ezek a leggyakrabban használt repülőgépek, a Gulfstream-en pedig fejlesztési teszteket végzünk" - mondta Musk egy júniusi tweetben.

A Starlink egyelőre nem sikertörténet: már a nyáron jelezte Musk, hogy veszteséges a társaság, körülbelül 30 milliárd dolláros forrásbevonásra van szükség a fejlesztéséhez. Ezt eddig főleg a tőkepiacokról akarta behozni, de már látszik, hogy a bevételek növelésén is dolgoznak. A csillagászok egyébként egy ENSZ-szervezethez fordultak, mert a Starlink-műholdak miatt jóval nehezebb a földi távcsövekkel végzett kutatás.