Kormányinfó – 24.04.25.

Kormányinfó – 24.04.25.

A szerdai kormányülést követően Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő csütörtök 11 órától tartott Kormányinfót. A tájékoztatón bejelentették, hogy Magyarországra látogat a kínai elnök, de Gulyás Gergely beszélt az új háborús helyzetről, az Alaptörvény-módosításokról, valamint a benzinárakról is. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy jó hírnév megsértése miatt beperlik a Spart.

12:04
április
25.

A kormány beperli a Spart

Spar ellen indítandó perről is megkérdezték Gulyás Gergelyt, aki azt mondta, hogy 

„az eljárás meg fog indulni a bíróságon, jó hírnév megsértése miatt”.

Azt nem részletezte, hogy mit ért ezalatt, de a Spar vezérigazgatója – ahogy arról korábban az Economx is beszámolt – azt nyilatkozta, hogy a magyar kormányhoz közeli üzletemberek akarták felvásárolni a céget, továbbá a kiskereskedelmi különadót zsarolási eszköznek nevezte.

11:38
április
25.

Ezekről volt szó a szerdai kormányülésen

A kormányülésen hozott döntésekről tehát Gulyás Gergely az alábbiakról tájékoztatott:

 

  • „új helyzet van” a háborúban,
  • a benzinárakról is beszélt, de új információt érdemben nem közölt,
  • beszélt az Alaptörvény-módosításokról,
  • valamint bejelentette, hogy Budapestre látogat a kínai elnök.

 

Ezekről bővebben a lenti posztokban olvashat. A Kormányinfó még tart, már az újságírók kérdezik a Miniszterelnökséget vezető minisztert, ezekből is szemezgetünk.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél, mellette Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. április 25-én.
Vitályos Eszter kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón
Kép: MTI, Máthé Zoltán
11:30
április
25.

Budapestre érkezik a kínai elnök

Május 8. és 10. között Magyarországra érkezik Hszi Csin-ping kínai elnök – jelentette be Gulyás Gergely. A miniszter szerint a magyar gazdaságnak is érdeke, hogy minél többekkel jó viszonyt ápoljon, így a világ egyik vezető hatalmával, Kínával is, amely szerinte „már erősebb, mint az EU”. 

Már zajlik a látogatás előkészítése, erről részletesebb tájékoztatást majd Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ad majd.

11:27
április
25.

Újabb Alaptörvény-módosítások jönnek

A kormányülésen foglalkoztak az Alaptörvény-módosítással is: Orbán Viktor miniszterelnök nyújtotta be, és arról szól, hogy a köztársasági elnök nem adhat kegyelmet senkinek, aki szexuális bűncselekményt kiskorú sérelmére követett el, vagy ilyen bűncselekmény elkövetésében közreműködött.

Emellett két másik ügyben is változtatást szeretnének: 

  • az EU hitelközösséggé alakítása sokat szándéka lett a kormány szerint, sokan „Európa Egyesült Államot” akarnak – közös hitelfelvételhez csak akkor járulna hozzá a kormány, ha a parlament 2/3-a támogatja ezt;
  • módosítanák a honvédségi-törvényt is, ez a módosítás pedig „csapatmozgásokkal” kapcsolatos.

11:20
április
25.

Nincs újdonság a benzinárakban

benzinár kérdésével is foglalkozott a kormány – ahogy arról az Economx is beszámolt szerdán, miszerint Nagy Márton ultimátumot adott, két hetet kaptak a kereskedők.

Gulyás Gergely röviden összefoglalta mindazokat, melyeket tegnap már a nemzetgazdasági miniszter is elmondott. A kormány az elmúlt évek árváltozásait figyelemmel kíséri, és úgy látják, hogy 

„a benzin árában is megfizetjük a háború árát.”

Az ukrajnai mellett már az Irán és Izrael közti konfliktus is megjelenik az árakban – fogalmazott Gulyás Gergely. A benzin és a gázolaj árát ha a régiós összefüggéseiben nézzük, akkor a magyar árak magasabbak a környező országok átlagával.

MÁSZ-szal egyeztettek, a kormányzati igényt – amelynek célja a régiós középmezőny – igényét ők sem vitatták Gulyás szavai szerint. A cél, hogy az régiós átlaghoz igazítsák az árakat.

„Ha kell, a kormány beavatkozik” – erősítette meg a kormányzati álláspontot a miniszter.

11:11
április
25.

Gulyás Gergely a háborúról: „Új helyzet van!”

Értékelték a háborús helyzetet a legutóbbi kormányülésen, és Gulyás Gergely szavai szerint „új helyzet van”. Korábban egyes tagállamok tettek eddig „háborúpárti nyilatkozatokat”, most pedig már a NATO is hasonló húrokat penget. 

„Sisakok szállításával kezdődött, most pedig már a legbrutálisabb, emberek kioltására alkalmas fegyverek szállításáról van szó”

– fogalmazott a miniszter, hangsúlyozva, hogy a NATO is aktív szereplője lesz a háborúnak.

A magyar álláspont nem változott Gulyás Gergely szerint: „Magyarország ki akar maradni a háborúból, nem szállítunk fegyvereket és a NATO-missziókból is kimaradunk”.

10:58
április
25.

Mi történt legutóbb?

A legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely arról beszélt, hogy Brüsszelről átterjedt a háborús láz a NATO-ra is, mivel az kilátásba helyezte, hogy Ukrajna oldalán missziót indít az orosz-ukrán háborúban. Bejelentette azt is, hogy a 2025. évi költségvetést az amerikai elnökválasztások eredményének függvényében, november 5. után nyújtják be.

Varga Mihály meglátása szerint az EU a vártnál lassabban lábal ki a háborús gazdaságból. A pénzügyminiszter szerint erre rámutat az is, hogy a német gazdaság és a külpiacok gyengélkednek és nem látni, meddig tart ez az állapot. Mindezekre tekintettel 

a makrogazdasági pályát háborús helyzetre szabták.

Az otthonfelújítási programról Vitályos Eszter kormányszóvivő árult el részleteket: a 108 milliárd forint keretösszegű konstrukció keretében az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére nyújthatnak be igényt a pályázók.

Két hete a kormány egy 5 pontos intézkedéscsomagot is bejelentett:

  • Az ukrán mezőgazdasági termékek korlátozása mellett az importtilalom alatt álló ukrán termékekre bejelentési kötelezettség fog vonatkozni, attól függetlenül, hogy melyik országból érkezik.
  • A Magyar Államkincstár május 30-ig teljesíti a tavalyi terület- és állatalapú támogatások kifizetését.
  • Legfeljebb 45 milliárd forintot biztosít a kormány az Agrár Széchenyi-kártyához,
  • Éves szinten 1 milliárd forint többlettámogatást biztosítanak a gázolaj visszatérítésére.
  • Összesen 400 milliárd beruházásösztönző támogatást kaphatnak a gazdák.

10:44
április
25.

Két hete debütált az új kormányszóvivő

Legutóbb április 11-én, hosszú szünetet követően tartott a kormány sajtótájékoztatót, ahol Nagy István agrárminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter is megjelent. Gulyás Gergely ekkor ejtett el egy rejtélyes megjegyzést a Schadl-Völner-ügy kapcsán, valamint ez volt az első Kormányinfó, ahol már az új kormányszóvivő, Vitályos Eszter állt ki az újságírók elé, miután Szentkirályi Alexandra a kormánypártok főpolgármester-jelöltje lett.

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Kormányinfó – 24.04.25.

A szerdai kormányülést követően Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő csütörtök 11 órától tartott Kormányinfót. A tájékoztatón...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.