A nagy jelentőségű dél-koreai beruházások mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország elkerülje a szankciós válság nyomán kialakuló gazdasági visszaesést - véli a magyar pénzügyminiszter.

Tavaly Dél-Korea volt a legnagyobb külföldi befektető Magyarországon, 2021-ben Dél-Koreából érkezett az egyik legnagyobb befektetés az SK Innovation iváncsai akkumulátoros, majd 2022-ben a W-SCOPE nyíregyházi, szintén az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó beruházásával.

 

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország Ázsiában a legnagyobb kereskedelmi forgalmat Kína után Koreával bonyolítja le, és a több mint 260 dél-koreai hátterű vállalkozás több mint 20 ezer főt foglalkoztat hazánkban. Magyarország a hazánkban működő koreai vállalatoknak köszönhetően ma a világ harmadik legnagyobb akkumulátorgyártója és ötödik legnagyobb akkumulátor exportőre - tette hozzá Varga Mihály.

Adózás és támogatás

 

A miniszter szerint hazánk mind az adózást, mind a szaktudást és az infrastruktúrát tekintve versenyképes feltételeket tud biztosítani, emellett a kormány eddig három koreai nagyvállalattal kötött stratégiai együttműködési megállapodást. A gazdasági kapcsolatok további erősödését szavatolja az a beruházás-ösztönzési és kereskedelemfejlesztési megállapodás is, amelyről nemrég állapodott meg Szöul és Budapest - emlékeztetett a magyar pénzügyminiszter.

 

A Magyar-Koreai Gazdasági Vegyes Bizottság, amelynek társelnöke Varga Mihály, legutóbbi, 4. ülését márciusban tartották online formában, míg a következő, személyes jelenlétű ülést a felek várhatóan Budapesten tartják - áll az MTI szerint PM közleményében