A csütörtöki évzáró konferencián azt mondta, hogy az idei gáztermelés 62,2 milliárd köbméterrel lesz nagyobb a tavalyinál és ezzel elérik az 515 milliárd köbmétert. "Ez a legmagasabb termelési adat az elmúlt 13 évben".

29,7 milliárd köbméterrel nőtt a Gazprom belső piacra történő szállítása, ami "nagyon jelentős mértékben hozzájárul az ország társadalmi és gazdasági fejlődéséhez". "Természetesen számunkra a legfontosabb az orosz fogyasztóink stabil és megbízható gázellátása” – hangsúlyozta a Gazprom vezetője az MTI szerint.

"2021 rekordévnek bizonyult számunkra. Új rekordok a termelésben, új rekordok a gázellátásban és új rekordok a pénzügyi mutatókban. Az idei évben is megerősítettük, hogy vezető szerepet töltünk be a világban az energiapiacon” – mondta Alekszej Miller.

Közben a Gazprom Európába mégis egyre korlátozottabban szállít: megugrottak a kontinens gázárai hétfőn reggel arra a hírre, hogy az orosz gázipari cég csökkentette a gáztovábbítást a Lengyelországon és Fehéroroszországon áthaladó, kétezer kilométer hosszú Jamal-Európa gázvezetéken, miközben szakértők komoly lehűlést vártak a héten Európában és Oroszországban. Az ősszel is kevesebb gázt pumpáltak, mivel az orosz tározókat töltötték fel hivatalosan.