Szerdán a lengyel országos rádió- és televíziótanács ( KRRiT ) a csatorna működésének folytatására szavazott. A döntést az eddigi működési engedély lejárata előtt négy nappal hozták meg, több korábbi eredménytelen szavazást követően - írta az MTI.

A TNV24 helyzete korábban az EU és az amerikai vezetés aggodalmait váltotta ki a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szóló lengyel törvénymódosítási tervezet miatt is. A szavazás előtt a KRRiT még határozatot fogadott el az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli cégek működésének elveiről, ami jelenlegi médiatörvény értelmezési nehézségei miatt volt szükséges a TVN24-ről szóló döntés elfogadásához.

Wigand elmondta: a bizottság szorosan nyomon fogja követni a fejleményeket, különösen azt, hogy a határozatot hogyan fogják gyakorlatban alkalmazni. Emlékeztette: az EU többször is aggodalmát a fejezte ki a lengyelországi médiapluralizmus és szabadság helyzetével kapcsolatban, legutóbb például az idei évi jogállamisági jelentésben.

"Az EU elvárja az uniós tagállamoktól, hogy szakpolitikáik és jogszabályaik ne legyenek negatív hatással a szabad, független és sokszínű médiakörnyezet biztosítása iránti elkötelezettségükre" - tette hozzá a szóvivő.

A médiatörvény módosítási tervezetet mely a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szól, a lengyel alsóház augusztusban szavazta meg. A tervezet értelmében az EGT országaiban bejegyzett cégek csak akkor kaphatnának médiaszolgáltatási engedélyt Lengyelországban, ha az EGT-n kívüli jogi személyeknek a részesedése ezekben nem haladja meg 49 százalékot. Ezt többen a TVN24 ellen irányuló lépésként értelmezték.

A csatorna tényleges tulajdonosa ugyanis az amerikai Discovery társaság, bár a hírtévé formálisan a Polish Television Holding BV nevű cég felügyeli, amely Hollandiában, az amsterdami Schiphol repülőtér területén van bejegyezve.

A médiatörvény módosítását szeptember elején az ellenzéki többségű lengyel szenátus elutasította, most újból alsóházi megvitatásra vár.

Az amerikai diplomácia bírálta a tervezetet és a TVN24 körüli helyzetet, azzal érvelve, hogy ez veszélyezteti a média szabadságát, és káros hatással lehet az Egyesült Államok lengyelországi beruházásai körüli légkörre - írta az MTI.