A rekordvagyont azután sikerült felhalmoznia Francoise Bettencourt Meyers-nek, hogy a nagyapja által alapított L'Oréal SA részvényei rekordmagasra emelkedtek és 1998 óta a legjobb évüket zárhatják – írja a Bloomberg.

Meyers ezzel a világ 12. leggazdagabb embere lett, közvetlenül a mexikói üzletmenber, Carlos Slim mögött.

Ugyanakkor az örökösnő vagyona még így is jóval kevesebb, mint a szintén francia  Bernard Arnault-é, aki a Louis Vuitton luxusmárka tulajdonosa. Ő ugyanis jelenleg a második a globális rangsorban a maga 179 milliárd dolláros vagyonával.

Franciaország növekvő dominanciája a luxus-kiskereskedelemben számos más családot tett gazdaggá, mint például a Hermes International SCA mögött álló klánt, akik Európa legnagyobb családi vagyonára tettek szert, valamint a Chanel tulajdonosaiként ismert Wertheimer testvéreket.

A 70 éves, visszahúzódó életet élő Bettencourt Meyers a L'Oréal igazgatótanácsának alelnöke a 241 milliárd eurót (mintegy 268 milliárd dollárt) érő globális vállalatban, amelyben ő és családja a legnagyobb részvényesek, közel 35 százalékos részesedéssel. Fiai, Jean-Victor Meyers és Nicolas Meyers szintén igazgatósági tagok a cégben.

Már csak a világ harmadik leggazdagabb embere európai

Nem hasít már a luxuspiac: csökken a Louis Vuitton árfolyama, így fő tulajdonosát visszaelőzik az amerikai tech milliárdosok. Immár Elon Musk mellett Jeff Bezos is elé került a listán.