Rövid ideig tartott az európai aranykor a Bloomberg Billionaires Index szerint, amely a világ leggazdagabb embereit tartja számon. Tavaly, amikor az amerikai technológiai részvények árfolyama lényegében összeomlott, az LVMH, azaz Louis Vuitton Moet Hennessy részvénye pedig szárnyalt a francia tőzsdén, fő tulajdonosa, Bernard Arnault közel fél évre átvette a lista vezetését.

Bernard Arnault
Bernard Arnault
Kép: Getty Images / Chesnot

Vége a luxusmániának

Az amerikai technológiai részvények azonban magukra találtak, így az év elején visszaszerezte első helyét Elon Musk, a Tesla, a SpaceX és a Twitter, pontosabban már X tulajdonosa. Most azonban újra változás történt, immár fundamentális alapon: az LVMH viszonylag gyenge negyedéves eredményről számolt be, úgy tűnik, hogy véget ért termékeinek mértéktelen eladása, különösen Kínában, ahol a kibontakozó válság visszafogta a vásárlóerőt. A részvények 7 százalékkal estek, így a részvények nagyjából felét birtokló Arnault vagyona 150 milliárd dollárra mérséklődött a csúcson még 200 milliárdos értékről.

A nagy visszatérő

Ez lehetővé tette, hogy megelőzze őt Jeff Bezos, az Amazon-főnök, így Európa leggazdagabb embere a világranglistán a harmadik helyre szorult. Bezos előretörése annyiban meglepő, hogy az Amazon részvénye fundamentálisan elég drága, azonban a részvénye iránti kereslet mégis erős, pontosabban az egész technológiai szektorra igaz ez. Év eleje óta 54 százalékkal emelkedett a papír értéke, míg tavaly 49 százalékkal esett az ár.

Bezos vagyona is járt már 200 milliárd dollár fölött 2021-ben, ugyanakkor egy érdekesség, hogy Arnault 50 százalékával szemben neki 10 százalékos tulajdonrész is elég cégében 150 milliárd körüli vagyonhoz, vagyis az Amazon tőzsdei kapitalizációja bő ötszöröse az LVHM hasonló értékének. 

220 felett

200 milliárd dollár fölötti vagyonnal pillanatnyilag csak az első helyezett Elon Musk rendelkezik, egész pontosan 234 milliárddal, ami majdnem 100 milliárd dolláros növekedés az év eleje óta. A részvényárfolyamok heves váltakozása miatt a leggazdagabbak vagyona is erősen ingadozik, hisz ma már csak vállalkozók vannak a lista tetején, akiknek tőzsdei cégük van, miután ilyen magas értékeket csak a tőzsdén tudnak elérni a cégek, a befektetői bizalomnak köszönhetően.