"Bukarest, a NATO-csúcs nyilatkozata. Tizennégy évvel ezelőtt, április 3-án megvolt a lehetőség annak megelőzésére, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát. Bucsa, Kijev megye. Napjainkban. Oroszország megérkezett. Az tanácsolom az anyáknak, nézzenek az orosz katonákra, mert ilyen gazembereket neveltek fel: orgyilkosokat, martalócokat, hóhérokat" - idézte az elnök szavait az Ukrajinszka Pravda.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy a Kijev megyei települések visszavétele után az ukrán hatóságok közlései szerint az orosz csapatok újabb embertelen tetteire találtak bizonyítékokat a városokban: agyonlőtt civil lakosokat, tömegsírokat és a helybeliek nemi erőszakról szóló beszámolóit.

Irina Venegyiktova ukrán főügyész a Facebookon azt közölte, hogy a Kijev megyében felszabadított településekről az elmúlt három napban 410 meggyilkolt civil holttestét vitték ki. Az áldozatokat igazságügyi orvosszakértők vizsgálják, hogy dokumentálják az Oroszország által elkövetett "háborús bűntetteket". Nehezíti a halottak elszállítását az, hogy az orosz erők több várost és falvat aláaknáztak, a holttestek mellett is vannak robbanószerkezetek, és sok fel nem robbant lövedék is hever a térségben.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár borzalmasnak minősítette, hogy a jelentések szerint civileket gyilkoltak meg az ukrán Bucsa városában. „Ez olyan brutalitás a civilekkel szemben, amilyet évtizedek óta nem láthattunk Európában, borzasztó, teljesen elfogadhatatlan – mondta a Szabad Európa szerint Stoltenberg.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a CNN-nek adott interjúban övön aluli ütésnek nevezte a Bucsa utcáin szétszórt civil holttestek látványát. Ez a realitása annak, ami minden egyes nap történik, mindaddig, amíg Oroszország Ukrajnával szembeni brutalitása folytatódik” – tette hozzá Blinken.

Az MTI szerint az ukrán légierő vasárnap közölte, hogy az orosz csapatok ismét rakétacsapást mértek a Kijev megyei Vaszilkiv településre, amely mintegy negyven kilométerre délnyugatra fekszik a fővárostól. A jelentés szerint az ukrán légvédelemnek a lövedékek egy részét sikerült megsemmisítenie, de csapódott be rakéta a településre olyan helyre, ahol a helyiek a korábbi támadások után takarították az épületeket és az utcákat. Az előzetes információk szerint többen megsebesültek, pontos számuk azonban még nem ismert.

Vladiszlav Artosenko, az észak-ukrajnai Csernyihiv polgármestere arról beszélt, hogy városa hetven százaléka megsemmisült az orosz támadások következtében, az üzleti élet leállt, a megyeszékhelynek emiatt nincs semmilyen költségvetési bevétele. A város lakói pusztán túlélnek egyik napról a másikra. Nem zárta ki, hogy az elvonulóban lévő orosz csapatok bármikor ismét visszatérhetnek Csernyihivhez, amelynek helyzetét a Kijev megyei Bucsában, a kelet-ukrajnai Harkivban, és az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolban uralkodó állapotokhoz hasonlította. Pozitívumként hozzátette, hogy a régióban ugyanakkor elkezdődött a területek megtisztítása és aknamentesítése - írta az MTI.