Az oroszok által megszállt dél-ukrajnai Herszonban május 1-jétől bevezetik a rubelt - írja a BBC a Ria Novosztyi orosz állami médiára hivatkozva. Az átmeneti időszak négy hónapig tartana, az alatt az orosz rubel és az ukrán hrivnya is forgalomban lesz. Ezt követően Herszon régió teljesen átáll az orosz valuta használatára - nyilatkozta Kirill Sztremouszov, a régió katonai-polgári közigazgatásának elnökhelyettese .

A stratégiailag fontos Herszon kikötőváros volt az első nagyváros március elején, amelyet az orosz erők elfoglaltak. A település az oroszok által annektált Krímtől északnyugatra, a Dnyeper folyó Fekete-tengeri torkolatánál fekszik. A herszoniak az orosz megszállás óta rendszeresen tüntetnek az agresszor ellen.

A város lakói április 27-én újabb, az ukránokat támogató gyűlést tartottak, amelyet az oroszok - ismét - villanógránátok és könnygáz használatával oszlattak fel (négyen sebesültek meg) - írta az elmúlt napról készült hadinaplóban a varsói Keleti Tanulmányok Központja (OSW), amelyet a Válasz Online közöl. A BBC jelentése szerint a tüntetők Herszon központi terén tartottak gyűlést az oroszok által tervezett "függetlenségről szóló népszavazás" ellen. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy ez is egy álszavazás lenne - mint az oroszok által elismert kelet-ukrajnai "népköztársaságokban" -, amelynek célja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök igényt tarthasson az ukrán területre.

Herszoniak nem akarnak részt venni a "népszavazáson", amelyet az oroszok ürügyként használnának fel a "Herszoni Népköztársaság" felállításához, ezért a lakosok hosszú sorokban próbálják elhagyni a várost, de az oroszok megakadályozzák őket ebben - írta az OSW április 25-i napi jelentésében.

Herszon, Ukrajna, ellenállás, tüntetés az orosz megszállók ellen, 2022. április 27
Herszoniak tüntetnek 2022. április 27-én, könnygázt vetettek be ellenük.
Kép: Reuters

Az orosz hadsereg előkészítő lépéseket tett a "Herszoni Népköztársaság" felállításához: kinevezték a megszálló hatóságok vezetőit. A megyei közigazgatás vezetője Volodimir Szaldo - aki 2002 és 2012 között a város polgármestere volt és az oroszbarát Régiók Pártjának képviselője -, míg a város polgármestere Olekszandr Kobecs lett, aki az előző polgármester sofőrje volt - írta az OSW.

"Tegnap a megszállók elfoglalták a herszoni városi tanács helyiségeit, eltávolították az ukrán szimbólumokat és leváltották az őrséget" - írta a BBC szerint a herszoni régió ukrán kormányzója, Hennagyij Lahuta április 26-án egy Telegram-posztban. Herszon ukrán polgármestere, Ihor Kolihajev pedig azt közölte a Facebookon, hogy nem hajlandó együttműködni az orosz csapatok által kijelölt adminisztrációval. "Én továbbra is a városban maradok, és a herszoniakkal vagyok, akik több mint 18 hónappal ezelőtt rám bízták a városunk irányítását." (Korábban az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy erői teljes ellenőrzésük alá vonták a herszoni régiót, de a BBC-nek ezt nem sikerült független forrásból megerősítenie.)