Donald Trump, az USA elnöke összezavarta a Kongresszusban folyó vitát az újabb gazdaságösztönző programról - állapítja meg lakonikusan a Financial Times. Előbb kijelentette, hogy nem óhajtja folytatni a tárgyalásokat a demokratákkal, majd az elnökválasztás után visszatérnek rá, miután - természetesen - újraválasztják az ország államfőjének. Később twitterüzenet-zuhatagot zúdított politikai ellenfeleire azzal a követeléssel, hogy az ösztönzőcsomag elfogadásával járuljanak hozzá az amerikai légitársaságok megmentéséhez, illetve a kisvállalkozások, főként a vendéglők, és a háztartások támogatásához.

A két esemény között esésre váltottak az amerikai tőzsdék, az S&P-500 index például 1,4 százalékkal zsugorodott, és az amerikai üzleti lobbicsoportok nem tudták hova tegyék az elnök első megjegyzését. A kihátrálást követő előrenyomulásról szóló twitterzuhatag után aztán az ázsiai tőzsdék már jobb hangulatban köszöntötték a napfelkeltét.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke és Steven Mnuchin pénzügyminiszter hetek óta próbálja összehozni az ösztönzőcsomagot, de egyelőre nem találták meg a kompromisszumot. A demokraták összesen 2,2 ezer milliárd dollárt pumpálnának az amerikai gazdaságba a tavaszi 3 ezer milliárdos pénzeső után, ám a republikánusok, akik többségben vannak a szenátusban, így megakadályozhatják a javaslat elfogadását, 1,6 ezer milliárdot is soknak tartanának, mert nem hívei az állami beavatkozásnak.

Trump első nyilatkozata az ösztönzőről folyó tárgyalások felfüggesztéséről nem sokkal követte Jay Powell Fed-elnök nyilatkozatát, aki arról beszélt, hogy a kormánynak és a jegybanknak kéz a kézben kellene támogatnia a gazdaságot, amíg az túl nem jut a válság nehezén. Hozzátette még azt is, hogy ha ez a kettő egymás ellen hatna, az lenne a legnagyobb baj, amit az amerikai gazdaság a nyakába kaphat. Míg a kormány egyes tagjai, így Mnuchin szükségesnek tartja a kongresszusi megállapodást, mások, például Mark Meadows kabinetfőnök szerint az egyezség megkötésével a demokraták kottájából játszanának.