Olyan súlyosan érintette a turizmust a koronavírus okozta globális lezárások, hogy csak ebben az évben nagyjából  2 billió dolláros bevételkiesést könyvelhet el - derül ki az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) legfrissebb előrejelzéséből.

Annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban némi javulást érzékeltek, a szervezet arra figyelmeztet, hogy a "küzdelemnek" koránt sincs vége, ugyanis az egyenlőtlen oltási arányok és az új Covid-variánsok nem várt korlátozásokat idézhetnek elő.

Az omikron nevű koronavírusváltozat miatt például több tucat ország részlegesen vagy teljesen lezárta határait és újra szigorú beutazási korlátozásokat rendeltek el, ezzel az év legforgalmasabb - karácsonyi időszakában- is komoly "károkat" okozva.

Annak ellenére ugyan, hogy az idén nagyjából 70-75 százalékkal kevesebb turista indult útnak, 2021 harmadik negyedéve a korlátozások ellenére is biztatónak tűnik - mondta Zurab Pololikashvili, az UNWTO főtitkára. 

Egyes régiókban, például a Karib-térségben, valamint Észak- és Közép-Amerikában a számok már a tavalyi adatokhoz képest javultak, de az ázsiai- és a csendes-óceáni térségben 95 százalékkal kevesebb vendég érkezett, mint 2019-ben. 

A júliustól szeptemberig tartó időszakban például Horvátország, Törökország és Mexikó is erős fellendülésről számolt be, köszönhetően az Európa-szerte gyorsan beadott első oltásoknak és az utazási korlátozások enyhítése miatt.

Idén már él a turizmus

Szeptemberben a Magyarországon töltött vendégéjszakák száma éves összevetésben 70 százalékkal nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten viszont 28 százalékkal csökkent.

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma szeptemberben 2020 azonos hónapjához viszonyítva 19 százalékkal nőtt, és 3,7 százalékkal meghaladta a Covid19-járvány kitörése előtti évi, 2019. szeptemberi értéket is.